Logo texelsecourant.nl
De Lange Wandeling in de optocht van lichtobjecten
De Lange Wandeling in de optocht van lichtobjecten

Optocht lichtbeesten van Maria Roelofsen in Kaap Skil

  Divers

"Dromerige jazz, een ode van liefde en lichtbeesten van gejutte materialen: geweldige opening van een geweldige expositie in @KaapSkil", twitterde een van de aanwezigen. In Kaap Skil, museum van jutters & zeelui is zaterdag de tentoonstelling Licht uit Zee met lichtobjecten van Maria Roelofsen feestelijk geopend.

Beeldend kunstenaar Maria Roelofsen maakt objecten van materialen die zij vindt op het strand, in haar atelier annex galerie in Den Burg. Licht uit Zee is de eerste solo-expositie van Roelofsen, die al eerder werken exposeerde in onder andere Athenaeum Boekhandel in Amsterdam, de Peperhof in Oosterend en op Landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid. Kaap Skil ziet de werken van de kunstenaar als verbinding tussen verleden en heden van het jutten.

Hergebruik

Strandjutters hergebruikten van oudsher hun vondsten. Uit armoede en op innovatieve wijze bouwden zij bijvoorbeeld schuren en meubels van de materialen die zij vonden op het strand. De hergebruikte balken uit het Noord-Hollands kanaal waarmee het museumgebouw van Kaap Skil is bekleed, verwijzen naar deze traditie. Roelofsen hergebruikt de materialen die zij vindt om er kunst mee te maken. Zo komt wat eens strandafval was als collage aan de muur of als lichtobject boven de eettafel terecht. Reden voor Kaap Skil om Maria Roelofsen uit te nodigen te exposeren, wat resulteerde in de tentoonstelling Licht uit Zee, die zaterdag feestelijk geopend werd.

'Er is alles in de wereld'

Tijdens de opening droeg Roelofsen's echtgenoot en steun en toeverlaat Goossen Karssenberg 'Er is alles in de wereld' voor, een gedicht van Lucebert. Een favoriet van Roelofsen, waarvan een fragment is opgenomen in de catalogus van haar werken die eerder dit jaar verscheen. De tentoonstelling werd geopend met het aanbrengen van licht in de tentoonstelling, onder muzikale begeleiding van saxofonist Victor Posch.

Licht uit Zee

In de tentoonstelling trekken negentien fantasiebeesten in een feestelijke optocht aan het oog van de bezoeker voorbij. Gadegeslagen door een figuur op een verlicht bootje en een vogel vanaf de zijlijn. De ruim vijftig aanwezigen waren erg gecharmeerd van de surrealistische zeewezens, die bij sommigen herinneringen opriepen aan de gefantaseerde dieren van Jheronimus Bosch en aan de uitgestorven Wiwaxia en Opabinia. De individuele kunstobjecten van hout, plastic, touw en licht vormen samen een levendige installatie die nog te zien is t/m 31 januari 2016 in Kaap Skil, museum van jutters & zeelui.

Kaap Skil Museum
Kaap Skil, museum van jutters & zeelui neemt je mee in het verleden van de Texelse stranden en omliggende zee.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!