De Lange Wandeling in de optocht van lichtobjecten
De Lange Wandeling in de optocht van lichtobjecten

Dit artikel is geschreven door
Kaap Skil Museum

Een duik in het maritieme verleden van Texel

Optocht lichtbeesten van Maria Roelofsen in Kaap Skil

Divers

"Dromerige jazz, een ode van liefde en lichtbeesten van gejutte materialen: geweldige opening van een geweldige expositie in @KaapSkil", twitterde een van de aanwezigen. In Kaap Skil, museum van jutters & zeelui is zaterdag de tentoonstelling Licht uit Zee met lichtobjecten van Maria Roelofsen feestelijk geopend.

Beeldend kunstenaar Maria Roelofsen maakt objecten van materialen die zij vindt op het strand, in haar atelier annex galerie in Den Burg. Licht uit Zee is de eerste solo-expositie van Roelofsen, die al eerder werken exposeerde in onder andere Athenaeum Boekhandel in Amsterdam, de Peperhof in Oosterend en op Landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid. Kaap Skil ziet de werken van de kunstenaar als verbinding tussen verleden en heden van het jutten.

Hergebruik

Strandjutters hergebruikten van oudsher hun vondsten. Uit armoede en op innovatieve wijze bouwden zij bijvoorbeeld schuren en meubels van de materialen die zij vonden op het strand. De hergebruikte balken uit het Noord-Hollands kanaal waarmee het museumgebouw van Kaap Skil is bekleed, verwijzen naar deze traditie. Roelofsen hergebruikt de materialen die zij vindt om er kunst mee te maken. Zo komt wat eens strandafval was als collage aan de muur of als lichtobject boven de eettafel terecht. Reden voor Kaap Skil om Maria Roelofsen uit te nodigen te exposeren, wat resulteerde in de tentoonstelling Licht uit Zee, die zaterdag feestelijk geopend werd.

'Er is alles in de wereld'

Tijdens de opening droeg Roelofsen's echtgenoot en steun en toeverlaat Goossen Karssenberg 'Er is alles in de wereld' voor, een gedicht van Lucebert. Een favoriet van Roelofsen, waarvan een fragment is opgenomen in de catalogus van haar werken die eerder dit jaar verscheen. De tentoonstelling werd geopend met het aanbrengen van licht in de tentoonstelling, onder muzikale begeleiding van saxofonist Victor Posch.

Licht uit Zee

In de tentoonstelling trekken negentien fantasiebeesten in een feestelijke optocht aan het oog van de bezoeker voorbij. Gadegeslagen door een figuur op een verlicht bootje en een vogel vanaf de zijlijn. De ruim vijftig aanwezigen waren erg gecharmeerd van de surrealistische zeewezens, die bij sommigen herinneringen opriepen aan de gefantaseerde dieren van Jheronimus Bosch en aan de uitgestorven Wiwaxia en Opabinia. De individuele kunstobjecten van hout, plastic, touw en licht vormen samen een levendige installatie die nog te zien is t/m 31 januari 2016 in Kaap Skil, museum van jutters & zeelui.

Zeewezens in de optocht van lichtobjecten in Kaap Skil
Goossen Karssenberg draagt een gedicht van Lucebert voor tijdens de opening
Afbeelding
Michiel Uitdehaag burgemeester Venray Algemeen 3 uur geleden 19
Afbeelding
Voetbal 7 tegen 7 in Den Hoorn Sport 9 uur geleden 1
Afbeelding
Vacature parkmanager Beach Park Texel en Villa Park Vogelmient Algemeen 10 uur geleden 14
Afbeelding
Cursus portrettekenen bij Artex Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
“Tegen de stroom in..." thema Soep op Zondag Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Day for Change Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Expositie TEEVA in Hoornder Vermaning Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Van waar ik bromde, naar waar ik woonde Column 6 feb, 16:30 1