Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Update:

Raad geeft college alle ruimte in vreemdelingenvraagstuk

Divers

In de gemeenteraad is donderdagavond de toenemende vluchtelingenstroom naar Nederland en de rol van Texel hierin besproken. D66 en PvdA kwamen al met moties. Eric Hercules vraagt om geduld omdat er van alles georganiseerd wordt. 

Hercules: "U ziet dat er van alles beweegt. De vluchtelingenstroom wordt groter. We hebben spoedberaad gehad naar aanleiding van een brief van de VNG. Er wordt gemeenten verzocht statushouders die nog niet gekoppeld zijn aan gemeentes op te nemen. De instroom komt nu niet op gang en wij voelen ons als college verantwoordelijk.

Alle gemeentes in Nederland hebben hier mee te maken. Ik hoop dat u als raad ons voldoende commitment geeft om hier verantwoordelijk mee om te gaan. Er is geen vraag van het COA om hier asielzoekers op te nemen. Asielzoekers is ook van  een grotere orde dan opvangen van statushouders. Dit jaar 24 statushouders op te nemen. Volgend jaar misschien meer, misschien al eerder. Dus niet verrast worden door extra vraag COA. We hebben overleg gehad met diverse instanties, waaronder Mokbaai en Woontij. We moeten ons voorbereiden. En ook ons er op voorbereiden dat het meer geld kost dan dat we er voor krijgen."

Wethouder Huisman is donderdag naar een bijeenkomst geweest met COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Huisman hierover: "16.000 asielzoekers zijn nu geplaatst, er komen er nog 15.000 aan. Het gaat met 3.000 per week, waar COA uitging van 300. Er is concreet tekort aan tijdelijke opvang. 10.000 vluchtelingen hebben al een status gekregen.

Den Helder opent deze maand een derde asielzoekerscentrum voor 1350 asielzoekers. Iedere gemeente gaat in kaart brengen, met goedkeuring gemeenteraad, welke mogelijkheden er zijn met leegstaande gebouwen om de huisvesting vervolgens te verdelen over Noord-Holland Noord (naar mogelijkheden van gemeente). Zaken waar ik zelf niet aan had gedacht: veiligheid. brandveiligheid, asbest, legionella. Voorzieningen die moeten worden geleverd, waaronder een goede busvoorziening, begeleiding (Vluchtelingenwerk) en onderwijs. We moeten er samen het beste van zien te maken. Gemeenten zijn verplicht om alle minderjarigen binnen drie dagen op school te plaatsen. In het geval van Den Helder zijn dat er 104. Texel kan nu direct helpen door tafels (examentafels van de OSG) uit te lenen aan Scholen aan zee.

Het COA heeft Texel gevraagd om tijdelijke opvang voor zes tot twaalf maanden. Het is niet zo dat er nieuw gebouwde woningen naar vluchtelingen gaan, verduidelijkt wethouder Huisman. Eric Hercules benadrukt de morele verantwoordelijkheid.

Na de schorsing is de raad met een gezamenlijk standpunt gekomen wat de eerdere moties van de PvdA en D66 vervangt. Peter van Sijp sprak namens de partijen de volgende woorden: "Texel neemt haar verantwoordelijkheid in het vluchtelingenvraagstuk, lokaal en regionaal en geeft het college ruimte om te doen wat nodig is."

De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 6 uur geleden
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 13 uur geleden
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 16 uur geleden 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6
Afbeelding
Binnenlocatie in nieuwe 'Terug in de tijd' Algemeen 27 apr, 12:30 6
De versierde optocht door Oosterend, voorafgegaan door de drumband.
Regen deert Koningsdagvierders niet Algemeen 27 apr, 11:15 6