Een paar jaar geleden werd Tubantia aan de Pontweg al beschikbaar gesteld voor de opvang van statushouders.
Een paar jaar geleden werd Tubantia aan de Pontweg al beschikbaar gesteld voor de opvang van statushouders.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

PvdA wil onderzoek asielzoekerscentrum

Divers

De PvdA wil de mogelijkheden bekijken voor een asielzoekerscentrum op Texel om de aankomende golf vluchtelingen en statushouders op te vangen.

De sociaaldemocraten vinden dat burgemeester en wethouders in contact moeten treden met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) om de mogelijkheden voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) op het eiland te onderzoeken. Daarvoor zou een zogeheten quick scan moeten worden uitgevoerd. Concreet wordt gesproken over het bekijken van de voor- en tegens van nieuwbouw van een azc in de nog te ontwikkelen woonwijken van Den Burg. De PvdA stelt ook voor dat het college met Woontij bekijkt of een azc voordelen voor het woningbestand op Texel oplevert.

Volgens de PvdA hebben de beelden van vluchtelingen die de afgelopen tijd te zien waren het gevoel doen opkomen dat de Texelse gemeenschap actief moet onderzoeken of en hoe er een extra steentje kan worden bijgedragen aan de opvang van vluchtingen en statushouders. Qua mogelijkheden maakt de PvdA een koppeling met de ideeën om op Texel zo'n honderd extra sociale woningen te bouwen. Burgemeester en wethouder en Woontij hebben daarover recent concept-afspraken gemaakt.

De PvdA mikt erop op dat front meerdere vliegen in één klap te kunnen slaan. Volgens de partij zouden de extra woningen (die bovenop de reguliere woningbouwplannen van Woontij moeten komen) na realisatie eerst gebruikt kunnen worden voor een mix van gezinnen met een verblijfsstatus (statushouders) en voor nieuwe asielzoekers. Als de asielzoekers op een gegeven moment weer vertrekken, kunnen de extra woningen worden ingezet voor de eigen woningzoekenden van Texel. Volgens de PvdA kunnen de extra woningen over tien jaar ook worden gebruikt als extra woonruimte voor seizoensarbeiders en voor huisvesting van mensen die werkzaam zijn in de zorg. Er wordt tegen die tijd een tekort aan arbeidskrachten in de zorg op het eiland verwacht. De PvdA verwacht met de extra woningen ook tegemoet te kunnen komen aan eisen van het Rijk om meer statushouders op Texel te huisvesten.

Texel heeft nu de verplichting van het Rijk jaarlijks 24 statushouders te huisvesten, maar dat gaan er vermoedelijk meer worden. Een paar jaar geleden werd Tubantia aan de Pontweg al beschikbaar gesteld voor de opvang van statushouders. Volgens de PvdA zou het mooi zijn als blijkt uit het voorgestelde onderzoek dat het rijk kan meebetalen aan de beoogde honderd extra woningen wanneer ze eerst voor asielzoekers en statushouders worden gebruikt. Het gaat vooralsnog om een voorstel aan de andere politieke partijen in de raad om de mogelijkheden van een azc te onderzoeken. Het voorstel van de PvdA wordt besproken in de raadsvergadering van donderdag 17 september.

De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 11 uur geleden
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 19 uur geleden
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 21 uur geleden 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6
Afbeelding
Binnenlocatie in nieuwe 'Terug in de tijd' Algemeen 27 apr, 12:30 6
De versierde optocht door Oosterend, voorafgegaan door de drumband.
Regen deert Koningsdagvierders niet Algemeen 27 apr, 11:15 6