Het perceel dat in beeld was voor het klimbos.
Het perceel dat in beeld was voor het klimbos.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vergunning klimbos vernietigd

Divers

De Raad van State heeft de omgevingsvergunning voor de aanleg van een klimbos bij De Koog vernietigd.

De Raad van State deed deze week uitspraak in een al langer lopende bodemprocedure van een groep bezwaarmakers in en om De Koog. Deze procedure liep naast de beroepsprocedure van 10 voor Texel en Landschapszorg tegen het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. Hierin werd eveneens bezwaar tegen het klimbos gemaakt en dat werd een paar weken geleden gegrond verklaard door de Raad van State.

Volgens de groep bezwaarmakers is de vergunning voor het klimbos ten onrechte getoetst aan het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied waarin het beoogde perceel de bestemming 'Bos' had gekregen. In het oude bestemmingsplan had het perceel nog de bestemming 'Natuurgebied-B'.  Het college verleende de vergunning op 12 februari 2013.

De bezwaren van de groep werden bij de Bezwarencommissie van de gemeente en de rechtbank van Noord-Holland verworpen, maar de Raad van State heeft ze gegrond. Volgens het rechtsorgaan is ten onrechte 'niet beoordeeld of het gebruik van het perceel als klimbos in strijd is met de bestemming Natuurgebied B'.

Het verschil tussen 'Bos' en 'Natuurgebied-B' komt er kort gezegd op neer dat de bestemming 'Bos' meer mogelijkheden biedt voor recreatief gebruik van het gebied dan 'Natuurgebied-B'. De bezwaarmakers kaarten onder meer aan dat het beoogde perceel een broedplaats voor ransuilen is en dat er jonge boomvalken opgroeien.

Het bedrijf dat het klimbos wil realiseren had bij de Raad van State aangevoerd dat de bezwaarmakers hun stukken dusdanig laat hadden ingebracht dat "ze wegens strijd met de goede procesorde buiten beschouwing" gelaten hadden moeten worden. Dat bezwaar werd door de Raad van State verworpen omdat alle stukken binnen de gestelde termijn waren ingediend.

Het college had nog een incidenteel hoger beroep aangespannen met het betoog dat een deel van de bezwaarmakers niet als belanghebbend kon worden gezien omdat ze meer dan driehonderd meter bij het beoogde perceel vandaan woonden. Dat bezwaar werd eveneens ongegrond verklaard.

De Raad van State veroordeelde het college afgelopen week tot het betalen van €2513,58 als vergoeding voor de proceskosten en €811,- voor de behandeling van de beroepen. De Raad van State vernietigde een paar weken geleden al, in de beroepsprocedure tegen het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, de bestemming 'Bos' voor het beoogde perceel van het klimbos.

Afbeelding
Multigames in de TXL Sporthal Sport 1 uur geleden
Spelletjes op het grasveld van S.V. De Koog.
Veel animo voetbalinstuif S.V. De Koog Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 23 uur geleden
Porren in het vuur tijdens de meierblis.
Texel laat meierblis branden Algemeen 1 mei, 09:00 4
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen 30 apr, 22:32
De meierblis in Den Burg.
Meierblissen op Texel ontstoken Algemeen 30 apr, 20:00 1
Gezelligheid in Den Burg in 2023. Dit jaar ruimt de gemeente alle banken en hutten van tevoren op.
Redactie zoekt mooiste meierblisfoto's 2024 Oproep 30 apr, 10:30
Afbeelding
Voorjaarsmarkt in centrum Den Burg Algemeen 30 apr, 08:00 7