Logo texelsecourant.nl
Toon de Haas (zittend), hier vorig jaar, tijdens de tentoonstelling in 't Drijverhuus, toen hij van Herman Bakker een boek ontving.
Toon de Haas (zittend), hier vorig jaar, tijdens de tentoonstelling in 't Drijverhuus, toen hij van Herman Bakker een boek ontving.

Kunstschilder Toon de Haas overleden

  Divers

Kunstschilder Toon de Haas is zondagmorgen na een ziekbed overleden. Hij werd 85 jaar. 

Toon de Haas werd geboren op Texel en verhuisde als twintiger naar Amsterdam. Hij kon goed overweg met pen en penseel en gaandeweg ontwikkelde hij zich tot zelfstandige kunstenaar. Later verhuisde hij naar Amstelveen, waar hij alweer een jaar of veertig woonde.

Maar de heimwee naar Texel sprak uit zijn schilderijen. 'Door afstand te nemen, zie je het anders', zei hij daarover. Tuunwallen, hekjes, paadjes, boeten, steeds tegen een Texels decor, hij schilderde er in zijn leven heel wat aquarellen en olieverfschilderijen van. Zijn schilderijen zijn bijzonder geliefd. Toon de Haas maakte ook veel portretten. Van Texelaars en mensen uit Amstelveen. Zoals De Haas op Texel werd gewaardeerd, was dat ook in Amstelveen het geval, hij kreeg er zelfs een koninklijke onderscheiding. Ook schilderde hij bloemstillevens, kleurige bloem- en andere taferelen en studio-interieurs.

Schilderen was voor hem een manier van leven. 'Schilderen hoort bij me, zolang ik een kwast vast kan houden, zal ik schilderen', zei hij ooit. 

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ieder dorp zou een toeristisch informatiepunt moeten krijgen.Reageren!