Afbeelding

Structureel tekort voor Texelhopper

Divers

De Texelhopper heeft in de huidige opzet niet voldoende aan de €1,6 miljoen die de provincie Noord-Holland voor de tweejarige proef beschikbaar heeft gesteld.

Dat blijkt uit een brief die het college aan de raad heeft gestuurd. Volgens het college zijn drie posten niet of onvolledig in de begroting opgenomen, waardoor een structureel tekort dreigt te ontstaan.

De drie posten zijn de overtochten van de gelede bussen met TESO (85 procent korting tijdens de pilot), de afdrachten aan iDeal, creditcard en bank voor betalingen en enkele kleinere posten bij het personeel van de regiecentrale in Den Burg waar de Texelhopper wordt aangestuurd.

Volgens het college moet er vóór de provinciale verkiezingen van 18 maart een glashelder plaatje met de geldstromen op tafel liggen. Streven van de pilot blijft dat er in 2016 een eigen concessie voor het openbaar vervoer op Texel kan worden aanbesteed, zodat het eiland vanaf 2017 – als de proef voorbij is – 'het openbaar vervoer op een goede en houdbare manier geregeld heeft'.

Volgens de brief hebben in de eerste zeven weken vanaf 14 december 2014 ruim zevenduizend mensen gebruik gemaakt van de kleine busjes van de Texelhopper. Veruit de meeste mensen zijn volgens de brief met de grote bus van lijn 28 en de scholierenlijn (lijn 629) vervoerd.

De discussie over een eventuele herinvoering van de OV-chipkaart tussen de provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu is nog steeds gaande. Mocht het tot een terugkeer van de OV-chipkaart komen, dan blijft volgens de brief het tarief van drie euro per rit in stand.

In de brief wordt ook gesproken over een 'ton voor een projectmanager'. Dat is de honderdduizend euro die de gemeenteraad op 18 juni 2014 met uitzondering van Texel 2010 beschikbaar stelde om twee jaar lang een accountmanager te hebben die onder meer de regiecentrale van de Texelhopper onder zijn hoede heeft. De regiecentrale, gevestigd bij De Bolder in Den Burg, is een gemeentelijke verantwoordelijkheid binnen de proef met het openbaar vervoer. Het is de plek waar de verzoeken om een rit in ontvangst worden genomen en waar de kleine busjes van de Texelhopper worden aangestuurd.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 28 minuten geleden
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 2 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 4 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 21 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10