Logo texelsecourant.nl
Vuurwerk boven Den Burg, vastgelegd door Justin Sinner Pictures.
Vuurwerk boven Den Burg, vastgelegd door Justin Sinner Pictures. (Foto: Justin Sinner Pictures)
TipTexel

TipTexel.nl over het afsteken van vuurwerk

  Divers

De jaarwisseling gaat traditioneel gepaard met veel vuurwerk. Daar is de laatste jaren nogal wat over te doen. De één geniet ervan, maar de ander ervaart het als overlast. Met name het geknal in de aanloop naar oudjaar. In de raadpleging van TipTexel.nl die komende maandag wordt rondgestuurd kunnen deelnemers hun mening geven over vuurwerk.

"Steekt u zelf vuurwerk af?", is één van de vragen. Maar ook leuk om te weten is welke beleving Texelaars bij vuurwerk hebben. Vinden ze het passen bij de traditie van oud en nieuw, draagt het bij aan de gezelligheid en saamhorigheid, de vreugde en is het leuk om naar te kijken? Of zorgt vuurwerk juist voor angst bij mens en/of dier, is het gevaarlijk, ervaart men het knallen als geluidsoverlast, vreest men voor schade aan bezittingen of het milieu?

Interessant ook de vraag welke maatregelen de gemeente zou kunnen nemen om vuurwerkoverlast terug te dringen. Geen maatregelen, méér handhaving of een verbod op het afsteken van zwaar knalvuurwerk door particulieren? Moeten overtreders strenger worden gestraft, bijvoorbeeld met hogere boetes?

Is het een goed idee om de leeftijd voor het aankopen van vuurwerk te verhogen naar 25 jaar? Of zou er zelfs een algeheel verbod op (het afsteken van) consumentenvuurwerk moeten komen? Met als alternatief een grote vuurwerkshow met de jaarwisseling op een centrale plek in het dorp of op het eiland. Of is zo'n vuurwerkshow geen goed idee. Andere suggestie is het beperken van de afsteektijden van vuurwerk (nu van 18:00 op 31 december tot 02:00 uur op 1 januari).

Gemeenten hebben de mogelijkheid om bepaalde gebieden als vuurwerkvrije zone aan te wijzen. Daar binnen mag ook op de wettelijk toegestane tijden geen vuurwerk worden afgestoken. Buiten die tijden is het overigens overal verboden.

Als Texel voor een centrale vuurwerkshow kiezen, wie zou dat dan moeten organiseren? De gemeente of is het beter om dit in particuliere handen te laten?

Ten slotte hebben deelnemers aan TipTexel.nl de mogelijkheid om zelf tips te geven of suggesties te doen over vuurwerk.

Wie ook mee wil doen aan de raadpleging TipTexel.nl, kan zich aanmelden via www.tipstexel.nl.

De volledige resultaten van de vorige editie over duurzaamheid zouden maandag op www.tiptexel.nl worden gepubliceerd. Door misverstand lukte dit niet, inmiddels staan ze wel online.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een dam tussen Schotland en Noorwegen, plus één tussen Frankrijk en Engeland ter bescherming tegen de zeespiegelstijging van enkele meters. Goed plan?



Reageren!