Logo texelsecourant.nl
Ontwikkeling van de toeristenbelasting en de parkeerheffing. De toeristenbelasting kende van 2000 tot 2019 een maximum aantal nachten. Voorstel is vanaf 2020 een onbeperkt aantal nachten.
Ontwikkeling van de toeristenbelasting en de parkeerheffing. De toeristenbelasting kende van 2000 tot 2019 een maximum aantal nachten. Voorstel is vanaf 2020 een onbeperkt aantal nachten. (Foto: CBS/Texelse Courant)

Wat vindt u van de voorgenomen verhoging van toeristenbelasting en Texelvignet?

  Divers

De toeristenbelasting en het Texelvignet staan op de nominatie om vanaf 2020 verder in hoogte te stijgen. Wat vindt u daarvan?

Het Texelse college van b en w stelt de raad voor dat het Texelvignet in 2020 wordt verhoogd met €5,-. Een jaarkaart zou dan €35,- gaan kosten.

Wat de toeristenbelasting betreft, ligt er een voorstel op tafel om het tarief met €0,40 te verhogen naar €2,25 per persoon per nacht. Bedoeling is tevens dat de grens van maximaal zeven aaneengesloten nachten wordt losgelaten.

Volgens het college zijn de voorgestelde verhogingen nodig om de gemeentelijke begroting in 2020 dekkend te krijgen. Daarnaast is er ook geld nodig voor het groot onderhoud aan de wegen op Texel dat eraan zit te komen. Dan gaat het onder meer om de Nieuwlanderweg en de Postweg waarvoor de komende jaren miljoenen euro's nodig zijn.

Uit onderzoek door deze krant blijkt dat de toeristenbelasting op Texel vanaf 2008 264,70 procent is gestegen en het parkeertarief in die periode met 233,33 procent. De Onroerend Zaak Belasting (OZB) is op Texel in die periode "slechts" 15 procent verhoogd.

De Texelse ondernemersorganisatie TOP stelt de vraag: "Is het reëel om toeristen voor faciliteiten voor de Texelaars te laten betalen?" Denk aan de nieuwe sporthal, het Onderwijscentrum, etc. TOP geeft zelf het antwoord: "Je kunt de toerist niet steeds verder op laten draaien voor zaken die niets met toerisme te maken hebben." TOP pleit, alvorens tot verhoging te besluiten, eerst een onderzoek te houden naar "een rechtvaardige en doelmatige financiering van toeristische infrastructuur"

Wij zijn benieuwd naar wat u vindt van de voorgenomen verhoging van de toeristenbelasting en het Texelvignet. Maar ook van een verhoging van de OZB. Schrijf uw reactie onder dit bericht op Facebook of mail die naar redactie@texelsecourant.nl. De reacties gebruiken we voor het schrijven van een artikel in de Texelse Courant over deze kwestie. 

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

e gemeente moet strenger handhaven op eigenaren die de stront van hun hond niet opruimen.Reageren!