Logo texelsecourant.nl
Het nieuwe bordje bij de eendenvijver aan de Elemert met het verzoek de eenden niet meer te voeren.
Het nieuwe bordje bij de eendenvijver aan de Elemert met het verzoek de eenden niet meer te voeren. (Foto: Jeroen van Hattum)

Verzoek: geen eenden Elemert voeren

  Divers

Het is allemaal goedbedoeld en vooral zeer attent, maar het voeren van de eendjes in de eendenvijver aan de Elemert in Den Burg levert onbedoeld ook overlast op.

De gemeente heeft een bordje bij de vijver neergezet met het verzoek om de eenden toch maar niet meer te voeren.

Volgens de gemeente wordt er niet alleen brood, maar ook andere etensresten aan de eenden gegeven. "Vaak zo veel, dat de etensresten in de vijver achterblijven en gaan rotten."

Het heeft inmiddels geleid tot ongedierte dat wordt aangetrokken, aantasting van de waterkwaliteit en diverse klachten van omwonenden.

Volgens de gemeente kunnen vogels en vissen ziek worden van de achtergebleven etensresten en is het evenmin bevorderlijk voor de planten in het water.

Er wordt verwezen naar tips van de Vogelbescherming om op verantwoordelijke wijze de eendjes te voeren.

Die tips in het kort: "Voer zo min mogelijk brood. Een kapje oud brood kan weinig kwaad, maar houd het beperkt, geen hele broden." "Bied de dieren variatie met doperwten, mais of ander graan (kippenvoer!)." "Voer niet te veel, het moet opgaan waar u bij staat."

Gemeenten krijgen van de Vogelbescherming het advies het voeren niet te verbieden, maar wel om informatieborden bij vijvers te plaatsen met adviezen over het voeren van eendjes.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!