Afbeelding
Foto: Ruud de Kemp

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Kunstenaars S.E.A. zoeken naar gezichten in zandkorrels

Cultuur

Kunstenaarsduo Erwin Driessens en Maria Verstappen zoekt met hun intelligente robot naar gezichten in Texelse zandkorrels. Ter plekke worden zandkorrels onder de loep genomen en als een gezicht wordt gedetecteerd in de korrel, dan wordt dit fotografisch vastgelegd en op groot beeld getoond.

Sedimentoloog Jan-Berend Stuut van het NIOZ adviseert het duo over de meest geschikte soort zand en waar deze te vinden is. Het project heeft de titel Pareidolia meegekregen en is een van de tien kunstwerken van het project S.E.A. Pareidolia is vanaf juni tot en met augustus te zien in kerk De Burght in Den Burg, Texel. Tickets voor de S.E.A Art Tour zijn vanaf mei online beschikbaar op www.sea-texel.nl.

Erwin Driessens en Maria Verstappen: "Onze werkwijze komt overeen met de wetenschappelijke onderzoeksaanpak van het NIOZ, waarbij wij vertrekken vanuit een artistieke vraag. Ons werk biedt op speelse wijze een inkijkje in de enorme vormenrijkdom van individuele zandkorrels. Daarnaast geeft het werk een reflectie op de huidige mens die zelfs in de allernietigste zandkorrel zijn evenbeeld wil zien. Als het ware een knipoog naar ons antropocentrisch wereldbeeld."

Het kunstwerk van Driessens & Verstappen is een van de tien kunstwerken geïnspireerd op tien ontmoetingen tussen kunstenaars en wetenschap. De kunstwerken staan verspreid over Texel en worden tentoongesteld in de maanden juni, juli en augustus 2019. Alle kunstwerken worden ondersteund met een verhaal over de ontmoeting tussen kunstenaar en wetenschapper. S.E.A biedt bezoekers een buitengewoon en origineel verhaal over Texel en de zee.

Oproep:

Voor de tour is S.E.A. nog op zoek naar vrijwilligers. "Vind je het leuk om een kunstenaar te helpen opbouwen of in de zomer bezoekers ontvangen tijdens de tour? Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan je opgeven bij seatonniebruining@gmail.com", schrijft de organisatie.

De Texelse Roparunners zijn aangekomen in Rotterdam.
Roparunners gefinisht in Rotterdam Algemeen 18 uur geleden 36
Afbeelding
De Omgevingswet in de praktijk Algemeen 19 uur geleden
Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen 19 mei, 17:00 14
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 19 mei, 13:30 5
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53