Logo texelsecourant.nl
Texel Culinair in 2017
Texel Culinair in 2017 (Foto: Justin Sinner Pictures)

Proeven en genieten op vijftiende Texel Culinair

  Cultuur

De Koog staat komend weekend in het teken van proeven en genieten tijdens de vijftiende editie van Texel Culinair. Het thema voor de jubileumeditie is toepasselijk: "feestelijk". Het evenement trapt vanmiddag om 15:00 uur af en sluit zondag om 18:00 uur.

In totaal binden 23 deelnemers de strijd met elkaar aan, een gegeven waar de organisatie maar wat blij mee is. Er valt dus weer genoeg te kiezen voor de vakkundige jury die dit jaar bestaat uit culinair journalist en masterchef Marcus Polman, culinair recensent Marjolein Hurkmans, sommelier Michael Haag en burgemeester Uitdehaag. Het viertal keurt, onder de vertrouwde leiding van voorzitter Aris van Zeylen - in samenwerking met Joke de Boer, de meer dan honderd gerechtjes.

De ogen zullen onder meer gericht zijn op Gusta, de overall winnaar van vorig jaar. Dit jaar doen zij een gooi naar de prijzen met 'Volharding zomereend van de Graanstoppel - met onder meer eendenbout, rode kool en hete bliksem, 'Uit de Polder Eierland' - met gerookte ganzenborst en Texelse gin en 'Texels Wild Stroompje' - met onder meer Texelse cranberry-paté en duindoorn.

Een blik in het boekje van Texel Culinair - een onmisbaar handvat tijdens de culinaire reis - geeft goede hoop op een kwaliteitsslag. Haalden de grote kanshebbers al alles uit de kast, nu lijken de broodjes hamburgers en de satéstokjes grotendeels van het strijdtoneel verdwenen en zijn de broodjes beenham vervangen door kalfsrollade van het spit met zilte aardappel en een zeekraalsalade. Culinair wordt dit jaar weer echt culinair.

Bistro 110 blijft de satés aanbieden, maar zoekt het dit jaar ook Culinair hogerop met onder meer een tartaartje van gerookte zalm en een bonbon van carpaccio. De prijs voor het lekkerste gerecht ging vorig jaar naar Paal 17. Dit jaar komen zij met een Spicy donut - met onder meer kokkeltjesvlees en Hollandse garnalen, brioche met staartstuk en een 'witte chocolade cheesecake'.

In het sterke deelnemersveld komt ook een aantal nieuwkomers om de hoek kijken, waarbij veel verwacht wordt van bijvoorbeeld Passie van Mark Schoo. Hij gebruikt ingrediënten als pijlstaartinktvis en kalfszwezerik. En wat maakt Joram Timmerman van het Kook Atelier van het lamsvlees dat hij bereidt.

PIMP gastvrijheidsprijs

Nieuw op Texel Culinair is de PIMP Gastvrijheidsprijs. De prijs is onderdeel van de PIMP-theatershow. Een team enthousiaste ervaringsdeskundigen en horecaprofessionals geven een uitvoering gebaseerd op gastvrijheid. De dames en heren van PIMP moeten een nieuw elan geven aan de prijsuitreiking. Tijdens de prijsuitreiking zullen naast deze prijs ook de overallwinnaar, het beste gerechtje en het beste themagerechtje bekend gemaakt worden.

Over vermaak gesproken, Texel Culinair is meer dan eten en drinken. In de Dorpsstraat is van alles te doen. Tijdens de openingsuren op vrijdag en zaterdag delen de 'meisjes met smaak' kaviaar en champagne uit om de vijftiende verjaardag van Culinair te vieren. Muzikaal vertier is er er van Vinyl Van, DJ Birdyboy en het trio Anyway mag natuurlijk niet ontbreken.

Naast muziek is er vermaak van Crazy Entertainment (ballonnen en goochelen) en er is acrobatiek op straat.

Programma

Culinair begint als gezegd op vrijdag om 15:00 uur. Op de openingsdag kan men tot 23:00 uur terecht bij de deelnemers, verspreid over de hele Dorpsstraat. Op zaterdag gaat het evenement om 15:00 uur verder en kan men wederom culinair genieten tot 23:00 uur. Na afloop van Culinair kan men nagenieten in de diverse cafés. Op de slotdag (zondag) begint het evenement om 13:30 uur. De prijsuitreiking vindt plaats vanaf 18:00 uur.

Net als andere jaren wordt er op Texel Culinair betaald met zogenoemde 'Kôgertjes'. Deze muntjes van €2,- zijn verkrijgbaar bij de kassa's in de Dorpsstraat. Overgebleven muntjes kunnen na het evenement wordt geretourneerd via Stichting Texels Culinair, postbus 27, 1790 AA Den Burg. Inwisselen tijdens het evenement is niet mogelijk.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De gemeenteraad moet instemmen met het autoluw maken van het centrum van Den Burg.Reageren!