Fragment uit 'Het Atelier - Portret van Hella', met Hella en Freek de Jonge.
Fragment uit 'Het Atelier - Portret van Hella', met Hella en Freek de Jonge.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

‘Het Atelier - Portret van Hella’

Cultuur

“Ga niet zielig in een hoekje zitten als je ernstig ziek bent, maar ga iets doen waardoor het leven draaglijk wordt en je weer plezier krijgt.” 

Het is de boodschap achter de documentaire ‘Het Atelier - Portret van Hella’ Hella is Hella de Jonge, echtgenote van Freek, de regisseur van dit gefilmde portret. Te zien op zondag 2 april in Cinema Texel, aanvang 16:00 uur. 

Een schilderij is het vertrekpunt van deze documentaire over de creatieve veerkracht van Hella. Het portret van oma Lientje dat in de woonkamer hing, heeft haar al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. In de Tweede Wereldoorlog zijn veel van haar familieleden vermoord. 

De film schetst een beeld hoe Hella het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre.

Tijdens de lockdowns trok Hella zich terug in haar atelier om een oude liefde op te pakken: schilderen. Wat ooit op de Rietveld Academie was misgegaan, bloeide in twee jaar tijd op tot een eigen stijl met eigen verhalen.

Gefilmd in de stijl die we van Freek kennen als cabaretier. Een verhaallijn over het leven van Hella, met sprongetjes en uitstapjes. Freek: “Ieder vogeltje zingt toch zoals het gebekt is.”

Wandelingen van Hella en Freek over de Joodse Begraafplaats voorzien dit verhaal van een verrassende context.

In ‘Het Atelier’ voert Hella gesprekken met vrienden en vriendinnen, haar vader, een vitaliteitsprofessor en een vormgever. Freek de Jonge heeft er een verhaal uit gedestilleerd en samen met Hella de opnames vormgegeven.

Hella over de keus de documentaire op Texel te vertonen: “Wij hebben iets met Texel, wat heel sterk is. Onze zoon is er overleden. Dat speelt een grote rol in de film. Het is best spannend om te komen. Ik stap een drempel over om bij de Texelaars te zijn. Maar we hebben ook wel wat te vieren met elkaar.”

Hella en Freek zijn 2 april ook zelf in de bioscoop. Ze gaan na afloop met elkaar en met het publiek in gesprek. Hella: “Over het huwelijk, hoe je met elkaar omgaat. Wij zijn behoorlijk oud en hebben veel lessen gehad.”

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Algemeen 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2