Logo texelsecourant.nl
Complete wagens waren door de speulers in elkaar gezet.
Complete wagens waren door de speulers in elkaar gezet. (Foto: Ouwe Sunder De Koog)
Blogs

Uitgeklaasd

  Cultuur

Ouwe Sunderklaas zit er weer op! Het waren weer een paar mooie dagen, waarbij de discussie over drankgebruik weer regelmatig oplaaide. Met name het 'voorklazen' en 'naklazen' zijn hierbij vaak een twistpunt. Ze zouden niet zoveel met het feest te maken hebben en alleen als excuus gebruikt worden om totaal de weg kwijt te raken.

Ik volg de discussie al jaren met een glimlach. Ik ben één van die eikels die er zeker niet in spuugt gedurende deze dagen. Maar toch is dronken worden niet het enige doel. Ik heb het voorklazen overgeslagen dit jaar, maar de hoeveelheid alcohol was met Ouwe Sunderklaas en het naklazen in dien mate aanwezig, dat dit maar goed is ook. Op de twaalfde ging het eerste biertje rond vieren al naar binnen. Ik deed het wel rustig aan, aangezien ik ook nog moest jureren. Maar ondanks het hoge alcoholgehalte was Ouwe Sunderklaas in De Koog gewoon een enorm succes. De sfeer was goed en er werd meer gespeuld dan ik in jaren gezien heb. 31 kinderen en meer dan vijftig volwassenen. Ik vind het voor zo'n klein dorpje een prima prestatie, met dank ook aan de inzet van Lucie Burgman. En als je ziet wat de speulers in elkaar hadden gezet, waren er van tevoren de nodige avonden ter voorbereiding geweest. De voorpret was dus al weken gaande. Dat er door het gros te veel gedronken werd is een feit, maar het ging niet ten koste van het feest. Is het dan zo erg? Ook uit Den Burg - het Walhalla voor de afterparty - heb ik geen wanklanken gehoord, wat niet wil zeggen dat er helemaal niets gebeurd is natuurlijk.

Het naklazen vond ik misschien wel nog gezelliger dit jaar. Ik was eerst naar de onthulling van de boom op het dorpsplein van De Koog geweest en besloot daarna mijn heil te zoeken in café De Kuip. Een eerste groepje ondernemers was mij voor en zat al rond één van de tafels. Het bier vloeide rijkelijk en de Jutter werd per fles besteld. Ja, gezond was het feestje niet. Het werd steeds drukker en menig 'naklazer' kwam binnen met een kop alsof ze net uit bed kwamen en niet erg gemotiveerd waren om nog een ronde door te moeten. Na een paar biertjes was dit leed wel verzacht. Maar het naklazen was vooral gezellig. We kletsten over het speulen en over de jury, we bespraken zaken die niet gespeuld waren en gedurende de middag werden serieuze gesprekken naar de achtergrond geschoven en ingeruild voor discussies over kersttruien, grote verhalen uit het verleden en mogelijke tripjes naar het buitenland. 

Ja, er werd gezopen, maar het was ook gezellig samenzijn. Ik ben het er mee eens dat er niet gestimuleerd moet worden dat minderjarigen drie dagen aan de drank zitten. Maar ik vind ook dat we niet alleen naar de negatieve kanten moeten kijken. Als de volwassenen teveel drinken, lijkt mij dat keuze van henzelf. Niemand wordt hiertoe verplicht. Misschien kunnen we verplichten dat je alleen mee mag feesten als je ook gespeuld hebt... Dat vind ik nog wel een overweging. Nu ben ik even blij dat ik even geen alcohol in het vooruitzicht heb.

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het ontbreken van de kermis en het circus is een groot gemisReageren!