Knipsel uit de stripreeks "De meesters van de gerst".
Knipsel uit de stripreeks "De meesters van de gerst". Foto: Bron: “Les Maîtres de l’orge”

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Int Texel gebrouwen, afl. 6: Meesters van de gerst

Cultuur

Texels bramenbier in een stripverhaal. Het komt voorbij in de “De meesters van de gerst”(Les Maîtres de l’orge), een Frans-Belgische stripreeks waarin de brouwerij Texel-Steenfort een prominente rol speelt.

Het verhaal over de strip is opgetekend in “Int Texel Gebrouwen”, het boek van Lodewijk Dros over zeven eeuwen bier brouwen op Texel. Dit boek wordt, in samenwerking met de Texelse Bierbrouwerij en het Wads Smaakhuus, dinsdag 19 oktober gratis verspreid onder abonnees van de Texelse Courant.

Het stripverhaal begint in 1854, als de gesjeesde Belgische monnik Charles Steenfort samen met zijn Nederlandse vriend Franz Texel gaat brouwen in de Ardennen. Ook de generaties na hen maken bier, de familiesaga loopt bijna anderhalve eeuw door. Dan, in 1997, is het brouwerijtje Texel-Steenfort uitgegroeid tot een brouwconcert, een wereldspeler onder de naam Texel.

Dat is de strekking van “Les Maîtres de l’orge” (De meesters van het mout), de Belgische stripserie van Jean Van Hamme en Francis Vallès, die tussen 1992 en 1999 verscheen. Ze bedachten hun verhaal dus voordat de Tesselse Bierbrouwerij werd opgericht. De Franstalige serie is in het Duits vertaald, niet in het Nederlands; de Franse verfilming is wel op de Nederlandse tv uitgezonden.

Het bier waarmee Charles Steenfort het fundament legde voor wat de biergigant Texel zou worden, dankte zijn bijzondere smaak volgens het stripverhaal aan bramen, gedroogd bramenblad en koriander. Leuk verzonnen, maar stripbier is nog geen echt bier. Dat blijkt rond de verfilming van “Les Maîtres de l’orge”. Voor de première wordt als gimmick het bijzondere Texel-bramenbier gebrouwen. Het is niet te drinken.

Afbeelding
Woontij zoekt een huurheld met een hart van goud! Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Haarherstel en meer bij Boutique Salon Texel Gezondheid 5 uur geleden 5
Afbeelding
Texel nog gevrijwaard van blauwtong Algemeen 7 uur geleden 7
Afbeelding
Expendables en Sinterklaasfilms Algemeen 11 uur geleden 2
Afbeelding
“Zien waar je afgeweken bent van je eigen basis" Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 28 september 2023 Algemeen 28 sep., 18:00 1
Afbeelding
Aron Zeeman genomineerd als mediatalent van het jaar Algemeen 28 sep., 13:30 54
Afbeelding
Annelies helpt met genezen van onzichtbare blauwe plekken Gezondheid 28 sep., 08:30 2