Logo texelsecourant.nl
Foto: Bron: Gemeente Texel

Dag van de Texelse Archeologie

  Cultuur

Vondsten uit de Steentijd, de Middeleeuwen, de VOC-tijd en uit andere perioden zijn te zien op de Dag van de Texelse Archeologie, op zaterdag 12 oktober in de Burghtkerk in Den Burg. De dag is van 10:00 tot 16.30 uur. Toegang gratis.

Kenners van de Texelse archeologie tonen de resultaten van hun onderzoeken, zoals de vinders van allerlei historische voorwerpen een toelichting geven. Ook filmbeelden van wrakken op de zeebodem. Tevens wordt aandacht besteed aan de historische gebouwen en stolpboerderijen van Texel.

Op de Tweede dag van de Texels Archeologie wordt een zeer gevarieerd programma aangeboden, variërend van de oudste vondsten tot het meest recente onderzoek aan de Koetebuurt in de dorpskern van Oosterend. Het onderzoek uitgevoerd in 2017 in de binnering van de Friese ringwal van Den Burg is nu volop in uitwerking en de onderzoekers zullen resultaten toelichten.

De vondsten uit het detectoronderzoek op het eiland worden door de 'piepers' zelf getoond en toegelicht. Ook de spectaculaire Texelse muntvondsten zijn te zien. Het dierlijk botmateriaal uit diverse opgravingen komt aan bod. Daarnaast zijn deskundigen aanwezig die de door het publiek meegebrachte vondsten kunnen determineren.

De Duikclub Texel toont vondsten uit het Pools Kanonnenwrak. De North Sea Divers laten hun ontdekkingen rond de Noorderhaaks zien. Maritiem archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Periplus lichten het duikend en verkennend onderzoek op de bodem van de Waddenzee toe. Museum Kaap Skil pakt uit met informatie over de Texelse wrakken. Bond Heemschut en de Vrienden van de Stolp laten zien hoe waardevol het gebouwde erfgoed in de Texelse dorpen en op het platteland is. De Historische Vereniging Texel lanceert op feestelijke wijze na het middaguur de website.

Twee nieuwe folders van de opgravingen uit 2017 aan de Groeneplaats in Den Burg en de dijk bij De Schans worden gepresenteerd. Ook de nieuwe Archeologische Kroniek over 2018 van de Provincie Noord-Holland is beschikbaar. Aan het begin van de dag wordt er een topvondst van het onderzoek aan de Koetebuurt in Oosterend onthuld.

Ook voor kinderen valt er deze dag ook veel te zien en te doen.

De Dag van de Texelse Archeologie is een samenwerking tussen de Gemeente Texel, Museum Kaap Skil, Duikclub Texel, de Historische Vereniging Texel, Archeologie West-Friesland en de Nationale Archeologiedagen.

Het complete programma staat op www.archeologiewestfriesland.nl

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De snelheid op de verbindingswegen van en naar alle Texelse dorpen op 80 km/uur houden of naar 60 km/uur?Reageren!