Logo texelsecourant.nl
Visrookwedstrijd in 2015.
Visrookwedstrijd in 2015. (Foto: Archief)

Visrookspektakel in Oosterend

  Cultuur

In het centrum van Oosterend worden dit weekend vanaf 10:00 uur de vaten weer opgestookt. Het is tijd voor de jaarlijkse visrookwedstrijd. De deelnemers zullen gedreven zijn om ook dit jaar weer een uitmuntend resultaat aan de jury te presenteren.

Het begint met het goed schoonmaken van de vis, dan het zouten in de pekel en daarna de keuze voor het hout. Beuken, vuren, eiken, popel, welke mix kiest men dit jaar? Daarna het drogen en het roken zelf. Hier spelen ook de weersomstandigheden een rol. Blijft het vat mooi op temperatuur en is men tevreden over de hoeveelheid rook in het vat. Ieder jaar zijn de omstandigheden anders dus het blijft opletten geblazen. En dan nog het feit dat 's morgens de rode poon en 's middag de sliptong gerookt moet worden. Daar zit toch verschil in en wil men in de top meedoen, moeten beide rooksels perfect zijn. Een zeskoppige jury keurt de vis op smaak, kleur en garing.

Wie aan het einde van de dag opgeteld de hoogste score heeft, gaat naar huis met de Arie Ellen Bokaal. De prijsuitreiking is om 17:45 in Het Cafeetje. De gerookte vis wordt verkocht ten bate van projecten in het dorp. Ook wordt er deze dag schol gebakken en verkocht voor restauratie orgel in de Maartenskerk.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind het jammer dat de Sportraad ermee stopt.Reageren!