Logo texelsecourant.nl
Foto: HHNK

De hand van god?

  Column

Ik hou van kunst, begrijp me niet verkeerd. Toch fronste ik mijn wenkbrauwen gisteren wel even toen er een afbeelding voorbij kwam van het geplande 'cadeau' van het Hoogheemraadschap op 't Horntje. Een torenhoge hand, nabij de dijk. Je moet een gegeven paard wellicht niet in de bek kijken, maar je kunt je wel afvragen hoe dit gevaarte matcht met de Texelse kernwaarden. 

Afgaande op de tekening hebben we het al snel over een kunstwerk van een meter of veertien. Had daar een windmolen van die hoogte neergezet en Texel was te klein geweest. We hadden gesproken over horizonvervuiling en moord en brand geschreeuwd. In eerste instantie dacht ik: oh, dat mag wel op de dijk en die Witte Punt hebben we enorm moeilijk over gedaan? Een beetje navraag leerde mij dat het kunstwerk niet op de dijk moet komen, maar in de nabijgelegen duintjes, de exacte locatie is mij nog niet duidelijk. Toen het een tijd terug ging over een kunstwerk als monument voor de dijkversterking, moest ik glimlachen. Er kwamen termen als piramiden voorbij. Aangezien één van de eisen was dat het typisch Texels moest zijn, was ik daar ernstig verbaasd over. Ik stelde toen voor dat wanneer dat het geval was je beter een middelvinger richting het eiland kon plaatsen, symbolisch voor de opstelling richting de eilanders. Het viel mee, geen metershoge piramide. Nee, een enorme hand die een gat in de dijk lijkt te graven. "In veilige handen", heet het. Nou, een hand die een gat in de dijk graaft, vind ik vrij onveilig. 

Ik vind het ontwerp mooi, maar de locatie en de omvang stellen mij nog niet geheel gerust. Er is nog geen vergunning voor het bouwwerk vergeven, maar ik denk wel dat de vergunningverstrekker moet bedenken welke sluizen worden open gezet wanneer je dit toestaat. Als men hier een kunstwerk mag plaatsen dat net zo hoog is als een gebouw - op de Groeneplaats is de toegestane goothoogte twaalf meter - wat kun je dan straks aan andere aanvragen verbieden en hoe ga je dat verdedigen? Eén van de eisen was dat het kunstwerk te zien is vanaf de boot. Met dit ontwerp zijn ze daar zeker in geslaagd. Als je er een lampje aanhangt is het gevaarte volgens mij te zien vanaf de maan. Maar het had veel erger gekund. Het is niet heel massief en een typisch Texels schaap van veertien meter hoog dat de dijk loopt kaal te vreten, was ook een vreemd gezicht geweest. Een Harry de Graaf, Kees de Jager, Jan Wolkers of Dorian van Rijsselberghe van veertien meter hoog had ongetwijfeld ook tot onbegrip geleid. Maar allemaal zijn ze meer Texels dan een hand. Het enige dat ik kan bedenken is dat alle Texelaars ook een hand hebben, maar omdat nou eilandspecifiek te noemen, gaat me wat ver. Of is het een vervolg op 'Ons eiland voor de heiland?' De hand van god bij de poort van het Walhalla? Of is het een graaiende hand, verwijzend naar de kritiek dat de Texelaars alleen maar meer willen?

Nu kan ik wel eens wat zurig zijn. Wie weet zitten de Texelaars hier enorm op te wachten. Wat de toeristen vinden, maakt me even niet zoveel uit. Dit was een cadeau aan ons immers. Een monument voor de dijkversterking. Alsof we die snel zouden vergeten. Ik denk dat Ceres hier voorlopig wel aan herinnert. Dat was toch al een monument op zich? En voor de duidelijkheid: dat vind ik oprecht heel mooi geworden. Als we met zijn allen zeggen dat we het landschap niet verder moet verstoren, vind ik een kunstwerk waarbij de vuurtoren in het niet valt, een opvallende keuze. Aan de andere kant: het NIOZ-complex kan alleen maar opknappen. We blijven het volgen. Voor de duidelijkheid, het kost ons niets extra's. Dus over het geld hoor je mij niet klagen. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Wel of geen energieveld van 17 hectare langs de Pelikaanweg?Reageren!