Logo texelsecourant.nl
Het artikel zoals vorige week verscheen in de Texelse Courant.
Het artikel zoals vorige week verscheen in de Texelse Courant. (Foto: Job Schepers)
Blogs

Duurzaamheid zit ook in zorg voor je bevolking

  Column

Beste burgemeester, wethouders en raadsleden. Er moet mij iets van het hart. Ik ben boos. Niet op jullie, niet op de ambtenaren en ik denk ook niet eens op de leden van de Tweede Kamer. Ik ben boos over het feit dat we in Nederland op een punt zijn beland waar 'participeren' niet meer geldt voor iedereen.

Vorige week had ik in De Koog een interview met de ouders van de 4-jarige Damian. Hij is één van de 64 kindjes wereldwijd - waarvan bekend - met een 'GNB1-Gen mutatie'. Concreet houdt dit in dat hij ernstig achterblijft in zijn spierontwikkeling. Vanaf dat hij anderhalf was, kon hij eindelijk rechtop zitten, maar kruipen, omrollen, staan, lopen en praten zijn totaal nog niet aan de orde. Ook vast eten is geen optie. Dit is natuurlijk al erg genoeg. Maar ondanks dit alles hebben we te maken met een enorm vrolijk kind. Ook de ouders klagen eigenlijk weinig. Ik ben er twee jaar mee bezig geweest om ze zover te krijgen om in de krant hun verhaal te doen, want zij willen niet in de slachtofferrol kruipen, dat pleit voor ze.

Damian heeft veel hulpmiddelen nodig, deze kosten een hoop geld. Maar doordat de ziekte zo zeldzaam is, is er nog veel onderzoek nodig. Voorlopig is er geen prognose en dus wordt van alles niet vergoed. Wederom, dat is niet de schuld van de gemeente. Feit is dat het gezin heel veel kosten zelf moet ophoesten en hierbij te maken heeft met meer instanties dan u zich hopelijk kunt voorstellen. Ik verwacht niet dat jullie ijzer met handen breken, maar ik mis de oprechte betrokkenheid soms een beetje.

De ouders lopen tegen muren aan, op gemeentelijk niveau onder meer in de communicatie. Ik snap dat de gemeente niet voor een individueel geval geld kan gaan storten, ik begrijp dat er niet altijd ruimte is voor maatwerk. Maar hoe kan het dat een kleine gemeenschap als Texel niet in staat is om voor haar burgers te zorgen? Tenminste, niet voor al haar burgers. Want met zijn beperking is het al lastig genoeg voor zo'n jochie om te participeren, met de muren waar het gezin nu tegen aanloopt is het onmogelijk. Waarom is het niet in ieder geval mogelijk om als gemeente fatsoenlijk vervoer voor zo'n jongen te regelen naar de specialistische opvang in Den Helder? De gemeente betaalt dit, hulde daarvoor. Maar ze kunnen het vervolgens niet rondbreien met een vrijwilliger. Het mag namelijk geen geld kosten voor Damian alleen en dus regelen de ouders het tot op heden zelf.  Er moet toch ergens financieel iets mogelijk zijn om dit wel fatsoenlijk te kunnen regelen? En anders moeten we ons echt af gaan vragen of we onze financiële huishouding niet eens anders moeten inrichten. Als men twee jaar doet over de aanpassing van een stoep – wat overigens geweldig is van de gemeente – vind ik het een anticlimax als er vervolgens half werk is geleverd.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat op Texel hele vogelrustplaatsen kunnen worden aangelegd? We spreken over een wegverbreding van de Postweg van miljoenen euro's en over een herinrichting van een park. Maar een busje naar Den Helder op en neer blijkt hogere wiskunde. Ik vind dat vreemd. Ik word daar boos van. Zoals ook de gemeenteraadsleden prima weten zijn er nog steeds mensen in een sociale huurwoning die hun huis deels via Airbnb verhuren (dit is heel simpel na te kijken, zet er een vrijwilliger op zou ik zeggen ;) .) Waarschijnlijk krijgen enkelen van hen nog huursubsidie ook. Voor dit laatste heb ik dan weer geen bewijs. Hoe kan het dat er nog steeds mensen er voor kunnen kiezen niet fulltime te werken – terwijl er werk zat is – hierdoor minder inkomsten hebben en toch huursubsidie ontvangen? Dit geld kan nuttiger worden gebruikt.

Ik zal wel eens rechtse eikel zijn, maar men moet eens wat strenger zijn voor zichzelf. Ik las onlangs een artikel waarin werd gesteld dat 'mijn generatie' niet meer fulltime wil werken. Doe even normaal! Kom met je luie reet van die bank af en ga gewoon aan het werk. Vakantie is prima, maar die dient ook gewoon verdiend te worden. Ik snap dat niet iedereen veertig uur werkt, dat aanbod is er ook niet altijd. Ik snap dat jonge ouders niet fulltime werken, maar dat hoeft ook weer geen twintig jaar te duren.

Slechts drie dagen werken in de week is, zonder reden, niet normaal. Dat het binnen die omstandigheden nog mogelijk is, om toeslagen te ontvangen vind ik ridicuul. Er zijn altijd mensen die door geestelijke of lichamelijke tegenslagen niet volledig of zelfs helemaal niet kunnen werken. Er zijn vijftigplussers die niet worden aangenomen. En niet te vergeten de ouderen die hun hele leven al hebben gewerkt. Allemaal waar. Laten we de gelden gebruiken voor die groep die het echt nodig heeft en de geldkraan voor anderen volledig dichtdraaien. Strenger zijn voor degene die uit luxe minder werkt, betekent meer geld voor hen die het echt nodig hebben.

Ik neem nu Damian als voorbeeld, maar er zullen er meer zijn. Mensen met tegenslagen die tegen muren aanlopen. Die keihard werken en alles zelf proberen te regelen. Kunnen wij als Texel niet eens kijken wat we wel kunnen doen – hoe klein ook – in plaats van ons te verschuilen achter regels, boekjes en procedures. Ik hoop dat ze zich bij mij melden. Dat hoeft niet met naam en toenaam in de krant, maar het is goed als de omvang van dergelijke problemen in kaart wordt gebracht.

Ik vind de gemeente dus helemaal geen schuldige. Feit is dat de oplossing voorlopig niet uit Den Haag komt. Kunnen we dan niet zelf het heft in hand nemen en straks zeggen: "Aangezien Den Haag het niet deed, hebben we het zelf maar gedaan." Wat als u zelf een kind had dat niet mee zou mogen doen? Werd er dan harder met de vuist op tafel geslagen? Texel wil zelfvoorzienend zijn in 2020. Duurzaamheid zit ook in zorg voor je bevolking.

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!