Logo texelsecourant.nl
Ondertussen wordt er al langzaam een muur om de krant gebouwd...
Ondertussen wordt er al langzaam een muur om de krant gebouwd... (Foto: Jeroen van Hattum)
Blogs

Wie bepaalt wat geschreven wordt?

  Column

In de acht jaar dat ik hier ben, heb ik de Texelaars vooral leren kennen als een vriendelijk, maar mondig en direct volkje. De laatste weken krijg ik signalen dat ik dit verkeerd heb ingeschat. Men zou niet vrijuit durven te praten als de pers aanwezig is. Welke Texelaars dat zijn, blijft onduidelijk. Maar om deze reden waren wij als pers niet welkom bij zowel de bijeenkomst Kogerstraat als de ouderavond van de OSG. Bij beide avonden kregen wij een verslag.

Dat laatste vind ik een vreemde en enge ontwikkeling. Bij een dergelijke aanpak krijg je namelijk de situatie dat - in dit geval - de gemeente en de OSG gaan bepalen welke informatie wel of niet met de krant wordt gedeeld. Ik vind dat jammer. Ik geloof heus wel dat er mensen zijn die hebben aangegeven dat ze onze aanwezigheid niet zo zeer op prijs stellen. De opmerking 'dat komt toch niet in de krant', is mij niet onbekend. Toch ben ik van mening dat dit een zeer klein clubje is. Als ik zie hoeveel mensen mij gevraagd hebben 'zijn jullie er vanavond ook?' en de verbaasde blikken als ik zei dat we niet welkom waren, zeiden mij ook veel. 

Ik had er een discussie over met Rodny Stolk. Hij is één van onze jongste en tevens kritische lezers. Ik had input gehad voor een artikel dat ik schreef over de school en zodoende waren we nog wat aan het sparren. Hij vond dat ik niet zo moest zeuren over het feit dat we niet aanwezig mochten zijn. "Jullie zijn geen ouders, en als media valt het te accepteren dat openbare organen soms moeilijk doen." Het is geen domme jongen die Rodny en hij heeft zeker een punt. Maar ik zal me er wel tegen blijven verzetten. Wij hebben een abonnementskrant en de lezers verwachten dat het nieuws van alle kanten belicht wordt. Er wordt al snel gezegd: "Dat persberichtje is ook zo één op één overgenomen." Het wordt een stuk lastiger wanneer je geweerd wordt van dergelijke bijeenkomsten.

Ik had er in de dagen na de bijeenkomst Kogerstraat een discussie over met iemand van voorlichting, in alle redelijkheid. Het is niet zo dat we vechtend over straat gaan. We hebben alleen een andere mening en andere belangen. Het werd op een gegeven moment afgedaan met 'het is jullie taak om hoor- en wederhoor te doen'. Natuurlijk heeft ze daar helemaal gelijk in, maar wat is daarvoor nu een betere plaats dan een bijeenkomst waar iedereen is. Je proeft dan niet alleen de meningen, maar ook de sfeer. Natuurlijk is het mogelijk om mensen daarna te benaderen en daarnaast te hopen dat er mensen naar je toe komen. Dat gebeurt ook, maar wanneer je bij dergelijke bijeenkomsten bent, is het beter mogelijk om een nauwkeuriger verslag te publiceren waarin het onderwerp beter wordt belicht.

Ik snap de angst ook niet en ik denk dat het een enkeling is geweest die ons er niet bij wilde hebben en dat dit vervolgens met beide handen is aangegrepen door betreffende organen. Ik snap dat het fijn is als die lastige pers er niet bij is. Straks schrijven ze ook nog dingen op, die je liever niet in de krant hebt. Als je dat kunt voorkomen, is dat wel zo makkelijk. Ik moet eerlijk zeggen dat het verslag van de OSG zeer uitgebreid was en ook kritische kanten liet doorklinken. Toch bekruipt mij dan het gevoel: 'welke zaken zijn weggelaten?' Een jaar eerder verweet dezelfde school mij een gebrek aan wederhoor. Nu probeer je bij een belangrijke avond aanwezig te zijn en loop je tegen een muur aan. Ik moet hier wel bij zeggen dat mevrouw Engbrenhof enkele weken eerder wel uitgebreid de tijd nam om mij te woord te staan.

Wij zijn er niet om de gemeente of de OSG of welke instantie in de krant af te branden tot op het bot en volgens mij doen we dat ook niet. We zijn er anderzijds ook niet om de uitvoerig in elkaar geknutselde verslagen in de krant te plaatsen. Als mijn collega's of ik op een openbare avond aanwezig zijn, wordt er secuur met namen omgegaan en worden ze eerder niet dan wel genoemd. De voors- en tegens worden in het artikel in kaart gebracht. De naam doet er meestal niet toe. Het gaat om de discussie. De krant moet niet alleen welkom zijn als het mooi weer is. Ook bij regen en wind zijn we er. De lokale media zijn van groot belang, daar ben ik van overtuigd. Laat ons dan ook in alle vrijheid ons werk doen. Wij bepalen wat we schrijven, niet de gemeente of de OSG.

Job Schepers

 

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!