Logo texelsecourant.nl
Foto:
Blogs

Hand in eigen boezem...

  Column

Het nieuws dat de Beach Obstacle Run ermee stopt, zorgde voor veel teleurgestelde reacties. Niet voor het eerst werd er vooral naar de gemeente gewezen, niet geheel terecht in dit geval. De organisatie gaf het toenemende papierwerk als één van de redenen, maar wees ook naar de Texelaars zelf. Dat bleek de lezers toch even te ontgaan. 

In het artikel waarin Morten uitlegt waarom ze stoppen, zegt hij het volgende: "Overkanters schrijven zich ver van tevoren in. We hebben achthonderd deelnemers, het grootste deel van de overkant. De Texelaars wachten echter heel lang met inschrijven. Dat is niet alleen bij ons zo, Texelaars doen dat op het laatste moment. Dat is lastig voor partijen die een evenement organiseren."

Hij heeft daar natuurlijk een punt. Texelaars zijn een afwachtend volkje. We wachten het liefst tot het allerlaatste moment. Want stel dat er een spatje regen valt of er toch nog iets anders leuks is. He, en wie weet bedenk je op vrijdag wel dat je eigenlijk geen zin hebt. Straks ben je een paar euro kwijt. Texelaars zijn zunig. Ik hoorde serieus van mensen dat de Beach Obstacle Run ook wel prijzig was. Ik weet niet wat mensen denken dat het organiseren van zo'n evenement kost. Maar al die spullen die er staan, moeten het hele jaar worden opgeslagen. Je moet voldoen aan allerlei veiligheidsvoorschriften en dan zijn er nog de shirtjes en de medailles. Ik vind het qua kosten wel meevallen. 

Het is natuurlijk makkelijk om naar de gemeente te wijzen. Dan doe je zelf tenminste niets fout. Bedenk dat de gemeente er niet alleen is om de burger te pesten. Ik geloof daar nog steeds heilig in. Als er bij zo'n evenement iets verkeerd gaat, schreeuwen we moord en brand en wordt het hoofd van de burgemeester op het hakblok gelegd. "De gemeente had eerder in moeten grijpen", "Dit moest een keer misgaan" en "Hier kon je op wachten". Ik zie de reacties al voorbij komen. Als ze dan zorgen dat alles zo goed mogelijk is afgetimmerd, is het ook weer niet goed. Bovendien heeft de gemeente ook te maken met landelijke regelgeving. Er gaat bijna nooit iets mis, maar het werkt nou eenmaal zo dat regelgeving vaak wordt verscherpt na incidenten. Nadat bij het evenement VenloStormt in 2017 iemand verdronk bij een grote glijbaan, lagen ook de obtakelruns onder de loep. 

Maar ik wil toch even blijven bij het punt dat Texelaars wachten tot het laatste moment. Dat is niet nieuw en dit stukje gaat dat niet veranderen. Maar bij Op de haven wachtte iedereen tot het laatste moment - of ze vonden de line-up te slecht, bij de Airshow waren er heel veel mensen die lekker goedkoop in een weiland gingen zitten en bij Sommeltjespop schreeuwde men moord en brand toen het festival een tientje ging kosten (inmiddels is Sompop alweer €,5 overigens). Ik ben één van die Texelaars hoor. Ik wacht ook zo lang mogelijk, maar misschien moeten we daar eens mee stoppen en gewoon tijdig een kaartje kopen. De meeste betaalde evenementen op Texel zijn die paar euro echt wel waard. Kun je onverwacht niet, zonde van je geld dan. Maar laten we het toch eens gaan doen, anders organiseert straks niemand meer wat. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind het jammer dat de Sportraad ermee stopt.Reageren!