Logo texelsecourant.nl
Edo Kooiman als wethouder achter de collegetafel in 2014.
Edo Kooiman als wethouder achter de collegetafel in 2014. (Foto: Jeroen van Hattum)
Blogs

@dewethouder is terug

  Column

Eindelijk, de verkiezingen zijn achter de rug en we kunnen - hopelijk - weer vier jaar vooruit. Zoals niemand kan zijn ontgaan, is Texels Belang opnieuw de grootste. Het zal voor niemand een verrassing zijn geweest. Hetzelfde geldt voor de groei van GroenLinks en drie zetels voor de VVD. Het niet groeien van D66 en de verdubbeling bij het CDA had ik zelf niet aan zien komen. Zo blijven verkiezingen toch weer spannend.

Wat Texels Belang zeer sterk gedaan heeft, is het opstellen van een lijst met bekende gezichten en het benoemen van de problemen die leven. Het is voor hun kiezers te hopen dat ze een deel van de beloftes waar maken, want met name op het gebied van het parkeren en de verlichting zijn er flink wat haken en ogen aan de uitvoerbaarheid van hun plannen. Dat probeerden andere partijen in aanloop naar de verkiezingen ook wel duidelijk te maken, maar daar zijn zij niet in voldoende mate in geslaagd. Het is te hopen dat de dossierkennis bij raadsvergaderingen bij Texels Belang de komende vier jaar beter is dan de afgelopen periode. En het is voor Texels Belang noodzaak om de troepen bij elkaar te houden dit keer. Ik twijfel er niet over dat Edo wethouder wordt. Als persoon in ieder geval een zeer vriendelijk man die goed kan omgaan met de media. 

D66 doet er verstandig aan om eens goed in de spiegel te kijken. Het is leuk om puur op inhoud de strijd aan te gaan, maar zo werken verkiezingen niet. Qua bekende poppetjes was het een zeer zwakke lijst. Prima mensen inhoudelijk, maar soms te droog of te weinig uitstraling. Waar Texels Belang op de lijst mensen heeft met een kroeg of die actief zijn in het verenigingsleven, kwam D66 met een niet altijd even goed liggende wetenschapper en een duurzaamheidsgoeroe die bij velen (nog) onbekend is. Zelfs lijstduwer Cor van Heerwaarden treedt steeds meer op de achtergrond. Ik heb Pepijn Lijklema gisteren al aangeraden om de komende vier jaar maar eens te gaan volleyballen of voetballen. Texels Belang heeft maar liefst zeven personen met meer dan honderd stemmen, D66 had niet eens zevenhonderd stemmen. Ik ben het eens met D66 dat het om inhoud moet gaan, maar als je iets wilt moet je eerst in de gemeenteraad zien te komen. 

Tot mijn grote opluchting en ik denk die van velen is de raad teruggebracht naar zeven partijen. EilandBelang en Alternatief haalden het niet. Eerlijk gezegd denk ik dat ze daar zelf ook wel rekening mee hadden gehouden. EilandBelang werd toch voornamelijk een one-issue-partij die tegen het al aangenomen besluit rond de bierbrouwerij is en Nico Erwich begon zo laat dat niemand echt wist wat zijn plannen waren. Ook bij het debat werd het er niet duidelijker op. 

Voor dat we goed en wel begonnen zijn, is het eerste raadslid al opgestapt. Henk Jonker houdt het na een verkiezingsnederlaag voor gezien. Ik vraag me wel af wat de rol van meneer Poster is geweest in deze kwestie. Ik wil Henk in ieder geval bedanken voor zijn vier jaar inzet, waarbij we regelmatig botsten. Maar bij ieder raadslid heb ik respect voor zijn inzet. Wie er ook vertrekt is Jaap Vlaming. Ik weet niet precies hoe lang die dit gedaan heeft, maar in 1993 kom ik al raadsfoto's van hem tegen. Dan snap ik dat je er wel een keer klaar mee bent. Tenzij hij over anderhalf jaar weer moet aantreden als nummer twee Elias Marseille gaat studeren en de benen neemt...

Het is nu wachten op de samenstelling van een college.. Meest voor de hand liggend is een coalitie met Texels Belang, de VVD en een derde.. Ik denk zelf dat ze uitkomen bij het CDA, maar ik zou niet direct weten wie daar wethouder moet worden. Zodra het rond is en er een coalitieprogramma is, kunnen we gaan kijken hoe goed dat aansluit bij de beloftes die de partij gedaan heeft de afgelopen periode. Ik wens alle raadsleden in ieder geval veel succes en wijsheid. En sterkte met die zeurende en zuigende journalisten. De vergaderingen moeten met minder partijen korter worden. Dat is alvast goed voor de stemming. Want ondanks de verschillen in mening is de raadszaal niet zo'n wespennest als sommigen wel eens denken.

We wachten het af. Ik zal mijn bureau eerst maar eens ontdoen van de D66-fietsbel, de VVD-flyers, GroenLinks-posters en andere aanverwante artikelen. De mok van Texels Belang is nog gevuld met koffie, die mag nog even blijven...

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De burgemeester krijgt mogelijk meer bevoegdheden om op te treden tegen woonoverlast op Texel.Reageren!