Jaap Vlaming legt de gelofte af in 2014.
Jaap Vlaming legt de gelofte af in 2014. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Het spel is op de wagen

Column

Een familielijst, een lijst 'ook voor vrouwen' zonder vrouwen op een verkiesbare plek,  de terugkeer van een oude bekende en drie potentiële raadsleden onder de twintig jaar. Vanmiddag worden de kieslijsten van de partijen definitief. Het spel is op de wagen. 

Bijna alle partijen maakten hun lijst bekend met de nodige bombarie en poeha. Lijsten van soms wel negentien of twintig namen. Het lijkt mij wat overdreven voor een raad met vijftien zetels, waarbij de grootste partij momenteel drie zetels heeft. Nou begrijp ik dat ook je gedroomde commissieleden op een kieslijst moeten staan om ze straks in te kunnen zetten, maar dan nog. Ik denk ook niet dat een partij tien commissieleden nodig heeft. Laten we beginnen bij de nieuwkomers. De meest opvallende nieuweling is natuurlijk 'Alternatief' van Nico Erwich: "Een partij voor jong tot oud en ook voor vrouwen". Op de lijst met zestien namen staan drie vrouwen. De hoogst genoteerde is Eveline Huisman. Ze is niet alleen vrouw, ze is ook nog relatief jong. Daar gaat het dus prima. Helaas staat zij op plaats vier. Nou gun ik Nico van alles, maar de kans dat zijn partij vier zetels haalt en dus direct de grootste wordt, is echt nihil. De partij van Erwich lijkt vooralsnog dus geen Alternatief om vrouwen in de raad te krijgen.

Dan de semi-nieuwkomer Eiland Belang, deed nog niet eerder mee aan de verkiezingen. Zijn lijst lijkt me realistischer. Twee namen. Een echte familiepartij. Naast Jan Aris Eelman bestaat de lijst namelijk uit Sophie Eelman, zijn 18-jarige dochter die politicologie gaat studeren. Aan Nico Erwich: dit is een statement hè! De helft van de lijst van Eiland Belang bestaat gewoon uit vrouwen! Zelden vertoond. Voor wie Eiland Belang niet kent: hij voert een bijna Heilige oorlog tegen de bierbrouwerij en onlangs wilde hij de Schulpengat inzetten voor de huisvesting van seizoenspersoneel.

Dan hebben we de eerste twee partijen gehad. In het rijtje aan die kant van de raadszaal verdwijnt er natuurlijk een partij. Cees Hoogerheide kiest eieren voor zijn geld en sluit zich aan bij Texels Belang. De partij waar Edo Kooiman zijn jacht op een hernieuwd wethouderschap ongetwijfeld inzet. Hij had die stoel eigenlijk vier jaar geleden al geclaimd, maar daar zag de rest van de coalitie niets in. Dit omdat hij in de periode daarvoor als wethouder vast aangaf na de verkiezingen over te stappen naar een andere partij. Maar @dewethouder (zijn twitternaam) is ambitieus. Dan hebben we in de hoek van 'de lokalen' bijna gehad. Maar niet voordat Texel 2010 aan bod komt. Daar staat Henk Jonker - de meestal goed geluimde buschauffeur - weer gewoon op één, gevolgd door Joke van den Boomgaard - die ik totaal niet ken - en Frank "ik kom daar schriftelijk op terug" Kingma. Op plaats vier staat good old Gerbrand Poster, de nestor van de Texelse politiek. Nou maakt het niet heel veel uit op welke positie je Poster neerzet, hij bepaalt de koers toch wel. Een vreemde eend in de bijt in de hoek van de lokalen is het CDA, de afgelopen vier jaar geleid door de koning van oneliners: Ben Zegeren. Ook deze verkiezing is hij weer het gezicht van de partij. Op twee staat daar Leontine Verseput. 

Bij de VVD ging het de afgelopen jaren prima, vanuit hun oogpunt bekeken en daarom verandert er ook eigenlijk niets. Hennie Huisman voert de troepen aan, gevolgd door Jur Schuiringa, Peter van Sijp en Nick Ran. Ran was bij de laatste verkiezingen nog een jongeling in het gezelschap. Nu is hij al bijna een oudje tussen andere kandidaten. Als Ran weer gekozen wordt, mag hij wel iets meer gaan zeggen de komende vier jaar. Ik ken Nick persoonlijk en hij weet zijn mening privé vaak beter te duiden dan in de raadszaal. Sorry Nick....

Bij D66 gaat Astrid van de Wetering op jacht naar een wethoudersfunctie. Zij wordt gesteund door Pepijn Lijklema en Jeffrey Eelman. Pepijn is al jaren actief als commissielid en is duurzaamheidsgoeroe. Eelman heeft in de leerlingenraad van de OSG alvast goed kunnen leren wat politiek is. Dan is de gemeenteraad een eitje natuurlijk. Dit maakt een makkelijk bruggetje naar GroenLinks waar Elias Marseille - eveneens van de leerlingenraad - op plaats twee staat. Net achter Sander van de Knippenberg. De partij zou eigenlijk met Iede de Vries de verkiezingen in, maar daar hadden ze intern al gesteggel over voor het daadwerkelijk zo ver was. Het lijkt er op dat Jaap Vlaming, die al sinds het ontstaan van Texel in de raad zit, definitief afscheid neemt. Heeft hij mooi tijd om mij te vertellen over al zijn avonturen in Afrika. Jaap Vlaming in 1992. 

De coalitiepartij PvdA moet de klus klaren onder leiding van Remko van de Belt. Het wordt dringen om het wethouderspluche, want ook Remko ziet die plaats wel zitten. Eric Hercules lijkt het voor gezien te houden, al weet je nooit hoeveel voorkeursstemmen hij krijgt. Op plaats twee staat Lara Kiljan. Die gaan we vast nog leren kennen. Er staan dus een hoop vrouwen op de eerste twee plaatsen bij partijen, alleen niet bij de partij waar je die zeker had verwacht. Er staan veel jongelingen op en gelukkig wordt niet alle ervaring overboord gegooid. Ik weet dat heel veel mensen politiek onzin vinden, omdat ze "toch maar doen wat ze zelf willen en hun nooit naar de burger luisteren", maar ik heb er vertrouwen in. Ik vind ook dat Texel een prima gemeenteraad heeft, al heeft ieder mens meer met het ene gemeenteraadslid dan met het andere. Onthoud ook eens wanneer je roept dat het niet altijd de schuld van de gemeente is. Vaak liggen bevoegdheden hoger. Bovendien kun je ook eens eerst naar jezelf kijken. Wat doe jezelf om de zaken te verbeteren? 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Afbeelding
Dwergvinvis gezien bij paal 17 Algemeen 9 uur geleden 6
Afbeelding
Nieuwe Texel Darts Trophy op De Krim Algemeen 12 uur geleden 5
Afbeelding
Nét niet voor Betsema in Boom Algemeen 14 uur geleden 3
Afbeelding
De Lezersfoto - Ochtendfile Algemeen 21 uur geleden 18
Afbeelding
Koreaanse detective in Cinema Texel Algemeen 2 dec, 16:00
Afbeelding
Zienswijzen als reddingsboei tegen maatregelen in Paraplubestemmingsplan verblijfsrecreatie Algemeen 2 dec, 14:00 4
Afbeelding
Boomsingel onderhoud langs Waalenburgerdijkje Algemeen 2 dec, 08:00 2
Afbeelding
Texel deze Week 1 december 2022 Algemeen 1 dec, 18:39