Logo texelsecourant.nl
Foto: GeO architecten
Blogs

Aan de slag

  Column

Texelaars en vernieuwing, het blijkt toch regelmatig een ongelukkige combinatie. Het viel mij weer op toen de eerste plannen voor de Groeneplaats werden gepresenteerd. Het nieuwe ontwerp was te groot, te stads en 'niet eilands' genoeg. 

Al jaren is bekend dat er weer gebouwd gaat worden op de Groeneplaats en er werd ook geschreeuwd om invulling van de grote kale vlakte en hoe eerder de Pofferglop weg was, hoe beter. Totdat de eerste plannen op tafel kwamen. Het idee was om de Groeneplaats tot aan Moerbeek bebouwing te geven, veel mensen waren tegen. Begrijpelijk denk ik: je kunt de boel wel bebouwen, maar er moet ook invulling voor zijn. Omdat iedereen dit in zag, werd de oppervlakte aan winkelruimte flink teruggebracht wat resulteerde in de tekeningen van vorige week.

Ik was enthousiast, maar er waren ook veel tegenstanders. Ook ik zag punten die ik minder mooi vond - zie gebouw links - maar ik vind het een prima startpunt. Ik begreep van mijn collega Jeroen dat er ook nog een informatiebijeenkomst komt. Daar vallen vast nog wel wat puntjes op de i te zetten. Wie weet kan er dan ook gesproken worden over een aantal straatvitrines waarin het Texelse verleden te zien is. Ik zie helemaal niets in het plan van Ericka Voortman om er een compleet openluchtmuseum van te maken, maar vitrines in de straat of zelfs in de winkels die er komen lijken me prachtig. Er is ook nu niet zoiets speciaals gevonden dat je de hele Groeneplaats wil bedekken met een glazen laag. Ik hoorde vergelijkingen met Rome.... Niets ten nadele van onze putten, een ringburgwal en een dood paard... Maar het is toch minder spectaculair...  Dit vind ik ook niet echt mooi. 

Plan is om de vorm van het oude Raaksje terug te brengen, maar dan met moderne gebouwen. Erg spannend vind ik de ontwerpen dan weer niet, het mag van mij nog wel wat gekker. Dan druk je je stempel namelijk echt op deze periode. Nu is het een broertje van het Polderhuis, het zusje van Kaap Skil en een gebouw dat me doet denken aan het pand van een gemiddelde Pinkstergemeente. Anderen vinden het daarentegen weer te hoog, te lomp en niet passend bij Texel. Nee, het oude Raaksje moet terugkomen met die gebouwen. Voor de duidelijkheid: dat waren geen mooie eilandhuisjes. Op een paar van de gebouwtjes na, was het verabbezakte zooi zonder ziel. Waarom we dat terug zouden willen? 

Natuurlijk moet er gekeken worden naar wat voor winkels er in de zaak komen. De woningen boven de winkels zullen aardig aan de prijs zijn denk ik, maar ook daar is wel een markt voor. Woningen zijn broodnodig. 
 
Op deze tekening uit 2016 staat al meer groen ingetekend. Ook de bebouwing ziet er nog iets anders uit.

Ik hoorde nu zelfs mensen die het jammer vonden dat de Pofferglop weg was... Want dat was zo'n architectonisch hoogtepunt? Ik hoop dat ze volgend jaar gaan bouwen en dat ze dan wat meer groen op de Groeneplaats creëren, dan nu is ingetekend. En als ze toch bezig zijn, geef die mensen even een speeltuin. Ruimte zat. Let wel: als dat gebeurt, klagen mensen dat de bomen in de weg staan voor evenementen. Er is altijd wel iemand tegen. Zo werkt dat nou eenmaal. Ik denk dat bebouwing de Groeneplaats een stuk gezelliger kan maken. Knusser en nog steeds ruim genoeg voor evenementen.

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ben blij dat Texelpop terugkeert.Reageren!