Logo texelsecourant.nl
Blogs

Horrorkoppen om je dood te lachen

  Column

Horrorsprong. horrorslachthuis, horrorclown, horrorcrash, horrordood en nu dus horrorexamen. De Telegraaf horrort wat af de afgelopen jaren. Een tendens die alweer twintig jaar geleden begon met 'horrorhengst'. Het is blijkbaar goed bevallen.

Het lijkt mij een topbaan, koppenredacteur bij Nederlands meest gelezen krant. Koppen zijn toch een manier om de aandacht te trekken en alleen al getuige dit stukje lukt ze dat aardig. Het woord 'horror' in een kop vind ik verschrikkelijk, maar De Telegraaf heeft ons ook verrijkt met prachtige woorden als 'ponnypletter' en 'kopschopper'. De vrijheid om woorden te maken lijkt me heerlijk. Zo ben ik net gevoed met het woord 'moordmakelaar' en ook het woord 'horrormoordenaar' zie ik op Google meerdere malen voorbij komen. Wat voor moordenaars heb je zoal vraag ik dan af? Ik vind een moordenaar per definitie al vrij 'horror'.

Ik snap het wel hoor en mijn handen jeuken ook wel eens. Flauwe woordgrappen in een kop of dubbelzinnigheden. Maar als je het iedere keer doet, krijg je een bepaald stempel opgedrukt. Maar toch bezondigen wij ons er ook wel eens aan, zo kwam Jeroen afgelopen dinsdag - onder gejuich van Gerard en mij - met 'ruitenmepper' op de proppen. Na klachten over oefeningen op de Vliehors in februari kopte ik zelf in 2015 'Oefeningen leiden tot bombardement aan reacties'. Jeroen en Gerard huilen nog regelmatig vanwege het lage niveau van deze grap. Veel ouder is al de term 'Groenteoorlog' die ik aan de oudere lezer niet hoef uit te leggen. De rest kan hem moeiteloos opzoeken in ons archief. 

Toch vind ik dat we er te weinig mee doen op de redactie, maar daarom ben ik ook geen hoofdredacteur.  Als Jeroen, Gerard en ik puur op onze eigen humor afgingen hadden we hele andere koppen op voorpagina. Ik denk dat de lezer het vrij snel zat zou zijn. Zo wilde ik een artikel over een mislukt amendement over de coupure al voorzien van een kop als 'Dijk van een plan Texels Belang sneuvelt in raadszaal' en bij een artikel van Jeroen, waarin het gaat over een gevonden fundament in de dijk, moest het worden 'Muur geslecht bij dijkversterking'. En wat zouden we een mooie woorden kunnen verzinnen. Weet u bijvoorbeeld op welke Texelse zaken ik doel als ik het heb over 'zwijgwethouder', 'Ceresbezetters', de 'Texelse Fyra', 'Horeca-oorlog' of 'klimaatgate'. Er is zat ruimte... 

We staan natuurlijk open voor suggesties, de koppen moeten wel kloppen. Al moest ik kostelijk lachen om de kop die De Telegraaf van de week voorschotelde. "Me-busje breekt been bij aanrijding". Ik probeer me voor te stellen hoe zo'n busje er in het gips uit zal zien. Stiekem was ik jaloers.....

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!