Logo texelsecourant.nl
De vorige derby tussen De Koog en Oosterend op 2 oktober 2016.
De vorige derby tussen De Koog en Oosterend op 2 oktober 2016. (Foto: Willem Sangers)
Blogs

Juichen voor de blauwe trein

  Column

Eilandderby's, ze komen de laatste jaren sporadisch voor. Zondag kan voetbalminnend Texel er weer lekker voor gaan zitten als in De Koog de clash tussen SV De Koog en SV Oosterend op het programma staat.

Eilandderby's, toch een beetje de krenten in de pap. Niveau speelt geen rol, vriendschappen worden op het veld even vergeten en de wil om te winnen is groter dan ooit. Hoe de uitslag ook is, je hebt altijd een mooie middag als publiek. Je hebt immers altijd wel een bekende in het veld staan. Als journalist word je geacht objectief te zijn. Toch zal het voor velen geen verrassing zijn dat ik zondag een lichte voorkeur heb voor 'de blauwe trein die pas op het laatste station stopt.' Als Koger kan ik moeilijk anders. Of is dit net zo erg als het kenbaar maken van de politieke voorkeur?

De Koog ligt op titelkoers en lijkt na een twijfelachtige start niet te stoppen. In Oosterend werd het 0-8 voor de godenzonen uit de badplaats en de titelhonger stuwt het team naar ongekende hoogte. Maar SVO gooit de handdoek natuurlijk ook niet zomaar in de ring. Zij zullen wat recht willen zetten na het pak slaag dat zij eerder dit jaar opliepen. Ik hoop ook niet dat het 8-0 wordt, een beetje spanning is wel zo leuk. 

De Koog weet hoe het werkt om een pak slaag te krijgen in een eilandderby. Het overkwam ze vorig jaar in de beker tegen Texel'94. Het viel een aantal supporters van Texel'94 al snel op dat ik aan de kant van De Koog stond. "Hé Schepers, wel objectief blijven he!?" Het wedstrijdbeeld was van dien aard dat er weinig recht te lullen viel. Als ik het mij goed herinner, eindigde de wedstrijd in zeven of acht tegen nul voor de groenzwarten. 

De strijd in het veld is bij de eilandderby's die ik heb meegemaakt na het laatste fluitsignaal snel vergeten. Maar goed ook, spelers van beide partijen zien elkaar weer op werk, verjaardagen en bij het uitgaan. Vorig jaar gingen de spelers van Oosterend en ZDH na de derby met elkaar eten. Zo kan dat dus ook! 

Natuurlijk volgt er een objectief verslag. Als De Koog er een potje van maakt, schrijven we dat gerust zondag. Als de groenwitten uit Oosterend De Koog van de mat spelen, zal ik dat ook schrijven... Toch moedig ik de blauwhemden zondag stiekem aan. 

Een eilandderby is meer dan voetbal. Een eilandderby is een beleving en een aanbeveling voor iedereen. De weersverwachtingen zijn goed, dus ik zie jullie zondag. De aftrap is om 14:00 uur! Komt allen! Een tip, kom op de fiets. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!