Logo texelsecourant.nl
Het gemeentehuis in Den Burg.
Het gemeentehuis in Den Burg.
Blogs

Het open debat

  Column

Raadslid Henk Jonker trok afgelopen raadsvergadering fel van leer tegen mijn blog over een coffeeshop op Texel. Waar veel mensen schrokken van zijn toon, viel mij wat anders op. Ik zag een man die gekwetst was en het in al zijn emotie op de man ging spelen. Al snel kwam het hoge woord er uit. Iemand had zijn banden leeg laten lopen en mijn aanvankelijke woede voor zijn persoonlijke beledigingen verdween als sneeuw voor de zon.

Het is niet makkelijk om raadslid te zijn op eiland. Je kop boven het maaiveld steken is in iedere kleine gemeenschap een dappere beslissing. Je zet je in voor een betere wereld en je doet het nooit goed. Ik denk (en hoop) dan ook oprecht dat zijn aanval helemaal niet op mij gericht was. Er borrelde frustratie en dat kwam tot een climax in een toch al niet te gelukkige raadsvergadering voor Jonker. De politicus van Texel 2010 zei zich naast zijn werk graag in te zetten als raadslid, maar de lol ging er voor hem wel af als dat tot leeggelopen autobanden gaat leiden waar ongelukken uit voort kunnen komen. Als ik het goed begrepen heb, is dit gebeurd in de periode na SunBeats, waarbij zijn partij ten strijde trok tegen de geluidsoverlast. Ook haalde hij een voorbeeld aan waarbij wethouder Eric Hercules geduwd zou zijn bij een discussie over de Texelhopper.

Ik snap zijn frustratie en ben het op dit punt honderd procent met Jonker eens. Je blijft met je poten van een politicus en zijn of haar spullen af. Politici offeren al veel van hun privéleven op, omdat ze nooit beslissingen maken waarmee iedereen het eens is. Een tijd terug kreeg Eric Hercules een prijs voor zijn strip Elsje. Een prachtige prestatie en bij ieder ander zou onze Facebookpagina zijn volgelopen met felicitaties. In dit geval was er echter veel nutteloos gezeik over straatverlichting. De wethouder maakt die strips niet tijdens zijn werkuren als wethouder. Kunnen we die zaken dan ook gescheiden houden? De man maakte het beste Nederlandstalige stripalbum van het jaar. Dat is een ongekende prestatie. 

Toen ik een aantal jaren terug een blog schreef over drugsdealers in De Koog deed ik mijn werk. Naast complimenten, kreeg ik ook de nodige bedreigingen. Geen leuke situatie als je gewoon je werk doet. Ik snap Jonker zijn punt dus heel goed. Ik neem mijn woorden van de blog van vorige week niet terug. Ik heb niemand op de persoon aangevallen, ik heb een partij aangesproken op de toon van hun dialoog. Ik heb geen haat gezaaid, zoals gesuggereerd, maar met open vizier mijn mening gegeven over de manier waarop het debat gevoerd werd. Jonker en ik zullen het niet eens worden, dat hoeft ook niet. Graag had ik de dialoog met hem gevoerd in plaats van moeten luisteren naar een betoog op een plaats waar het publiek en de pers geen spreekrecht hebben. Bovendien was ik niet bij de raadsvergadering aanwezig en moest ik het volgen via een livestream. 

Maar ook Jonker bleef bij woorden. Van elkaar en elkaars spullen blijf je af. Ik mag toch hopen dat iedereen op Texel zijn of haar werk kan doen, zonder bedreigd of geïntimideerd te worden. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een vliegende auto die door de politie bij calamiteiten vanaf vliegbasis Leeuwarden wordt ingezet op de Waddeneilanden.Reageren!