Logo texelsecourant.nl
De Koog tijdens de laatste Koninginnedag in 2013.
De Koog tijdens de laatste Koninginnedag in 2013.
Blogs

Door de borden de zaak niet meer zien

  Column

"Maar liefst zeventig procent van alle exploitanten in De Koog volgt de nieuwe regels voor reclameborden die een mooier, minder rommelig straatbeeld opleveren." Met dit heugelijke nieuws opende de gemeente gisteren een persbericht. Maar kloppen deze cijfers en zijn de plannen voor een opgeknapte Dorpsstraat niet net zo ambitieus als de plannen om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op energiegebied?

Ondanks het streven van een grote groep ondernemers is niet iedereen blij met de ontwikkelingen. De uitspraak van Michel Gregoire dat de neuzen weer dezelfde kant op staan lijkt wat voorbarig, wellicht voortkomend uit hoop. Als geen ander snapt de TOP-man en Koger ondernemer het belang van de revitalisatie van De Koog. Maar ook hij kent - beter dan ik - de hordes die genomen moeten worden om de natte droom van Eric Hercules te realiseren. Het aantal borden moet drastisch verminderd worden, zo is de mening van een groot aantal ondernemers. En terecht in mijn ogen, sommige zaken zijn amper te zien door de hoeveelheid borden die er voor staan. 

De weerstand komt volgens mij ook niet voort uit het verwijderen van de borden. Het gaat om de manier waarop. Veel ondernemers werden overrompeld met een brief waarin medegedeeld werd dat de borden weggingen. Uitgelegd door de projectgroep 'Werken aan De Koog' als "Gezamenlijk hebben we besloten dat..." Als je via een brief moet vernemen dat je kennelijk besloten hebt dat je borden weg moeten, wekt dat irritatie op. Begrijpelijk. Als er vervolgens wordt aangekondigd dat je middels waarschuwingsstickers te horen krijgt wanneer je de regels overtreedt, voelt menig ondernemer zich niet meer serieus genomen. En er is nog een ander probleem. In de nieuwe regels zijn kledingrekken en bepaalde bloembakken wel toegestaan. Laat dit nou precies goed uitkomen voor één van de ondernemers die zitting heeft in de werkgroep. Ik ben ervan overtuigd dat dit geen kwade wil is, maar je krijgt meteen de schijn tegen. Een andere voortrekker van het plan heeft één van de slechtst onderhouden panden in de Dorpsstraat. Hij is geen eigenaar van het pand en kan dus weinig. Maar terecht gewezen worden door een ondernemer die zijn eigen pand niet eens netjes heeft, helpt ook niet. De eigenaar van het pand, bij iedereen wel bekend, heeft plannen voor nieuwbouw, maar gooit zijn kont alweer tegen de krib. Hier hoeven we dus voorlopig geen nieuwbouw te verwachten. Pas als het plan precies volgens zijn regels wordt uitgevoerd, gaat hij aan de slag. 

En daar zit een deel van het probleem. Pandeigenaren hebben andere belangen dan de uitbaters van de restaurants en de kroegen. Bovendien is iedere ondernemer ervan overtuigd dat zijn eigen zaak er netjes uit ziet. En in acht van de tien gevallen is dit ook gewoon zo. Er zit echter geen enkele samenhang in. Tachtig procent zou in een ander dorp een net restaurant genoemd worden, maar de wirwar resulteert in een rommelig geheel en veel van de gevels boven winkel- en horecapanden zien er uit alsof ze na de bouw nooit meer geverfd zijn. Maar ik heb makkelijk praten. Ik ben geen ondernemer die van de ene op de andere dag te horen krijgt dat zijn zaak een andere kleur moet hebben, het meubilair anders moet en dat het terras kleiner gemaakt moet worden. Vele ondernemers zijn een zaak gestart met een terras dat al tot aan de goot liep. Je richt daar je terras op in, je probeert het netjes te maken en werkt keihard om je centen binnen te krijgen. En dan moet het ineens allemaal anders.

Ik ben voorstander van de revitalisatie van De Koog. Ik heb daar ook nooit stiekem over gedaan. De Koog is het gezelligste dorp van Texel (Dit is een mening, mensen.), maar zeker niet het mooiste. Hoe vaak hoor ik geen geluiden van mensen die zich aan de Spaanse Costa del Sol wanen. Ik zou nergens anders op Texel willen wonen. Maar waarom het niet, naast gezellig, ook mooi maken. Ik heb wel het idee dat er steeds meer draagvlak komt, maar welke ondernemer stapt er als eerste over die drempel. Er wordt nog te vaak naar de buren gekeken. "Als zij niets doen, dan doe ik ook niets". Als we allemaal zo denken, komen we natuurlijk nergens. Ik snap alleen wel de ergernis als de overbuurman zijn borden weghaalt en er vervolgens een knipperende lichtbak neerhangt die je eigen gasten bijna verblindt. 

Het zal een helse klus worden, waarbij handhaving nog wel het nodige rumoer zal opleveren. Ik denk dat het echter de enige manier is om ook de 'niet-welwillenden' mee te krijgen. Toch is de gemeente hier zelf debet aan. Als je decennia lang alles toelaat, moet je niet verbaasd zijn als het op een gegeven moment een puinhoop wordt. Toen ik vlak na mijn intrede bij de krant een kritische column over De Koog schreef, waren een hoop Kogers boos. Ook dit zal mij niet door iedereen in dank worden afgenomen, het zij zo. Op naar een mooier De Koog voor iedereen. 

Job Schepers

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het geplande kunstwerk van het Hoogheemraadschap als monument voor de Dijkversterking moet er komen.Reageren!