Afbeelding
Foto: Stefan Witte

Bestuurder in coronatijd - Jongeren in de raad

Column Podcast

We zitten alweer een jaar in de corona maar wennen doet het niet. Wat een saai bestaan. Het laatste half jaar kom ik niet verder dan de zolder waar ik een geïmproviseerd kantoor heb. Dat wil zeggen een lamp en een stoel waarop ik dag in dag uit zit te vergaderen, te mailen en te bellen. Ik kom de deur niet uit. 


Op Texel hebben we slechts één raadslid onder de vijftig, dus jongeren waar blijven jullie

Er zijn dagen dat ik me niet eens aankleed! Ik ben onzichtbaar en dat is maar goed ook, want ik wil geen gênante momenten zoals de burgemeester van Antwerpen die tijdens een live televisie-interview in zijn onderbroek bleek te zitten. Hij had even geen rekening gehouden met de spiegel achter hem. Hilarisch, zolang het mezelf niet gebeurt natuurlijk.

Humor helpt om vol te houden. Af en toe eens heerlijk lachen, doet me goed. Helaas biedt de televisie weinig vertier. Ik word gek van al die talkshows. Wat een overkill. Op1, Jinek, M, Beau, de Vooravond, WNL op zondag, en Humberto en Pauw zijn ook weer terug. Het gaat altijd over corona en ze hebben allemaal experts die elkaar op verschillende zenders tegelijkertijd tegenspreken. Voor de variatie hebben we Gerard Joling die opvallend vaak over corona meepraat bij Jinek en consorten. Ik vermoed dat Gerard wordt gevraagd voor de vrolijke noot. Hij is tenslotte om te gillen, toch?

Jongeren en ook de groep tussen dertig en vijftig wordt node gemist

De verkiezingen haalden even de focus van corona. De talkshows stortten zich met veel enthousiasme op de politici. Jinek introduceerde zelfs een cabaretier om de politieke gasten van die dag op de hak te nemen. Helaas waren de grappen minder geslaagd. En politici hebben heus zelf wel humor. Ik moest vroeger altijd smakelijk lachen om Wiegel. Zijn uitspraak “Sinterklaas bestaat, daar zit hij”, daarbij wijzend naar Joop den Uyl, is onvergetelijk. Of zijn reactie op het idee van koningin Juliana om ter gelegenheid van haar troonsafstand aan alle gevangenen een slagroomtaart te sturen. “Majesteit, dat lijkt me een uitstekend idee, en dan spuiten we met slagroom op elk van die taarten: nog vele jaren.” Kostelijk!

Genoeg gelachen, politiek blijft een bloedserieuze zaak. Mensen lijken te onderschatten hoe belangrijk het is om politieke invloed te hebben. Het gaat wel ergens om, hé! Alle belangrijke beslissingen worden door de politiek genomen. Op Texel is de gemeenteraad de baas. De burgemeester en wethouders voeren uit wat de gemeenteraad hen opdraagt. Iedere inwoner kan zich verkiesbaar stellen voor de gemeenteraad. Dat betekent meepraten en meebeslissen.

Deze maand verscheen in de NRC een interview met een aantal jonge Texelaars. De kop: ‘Jongeren op Texel over de politiek. Ze zijn bezig met toerisme, niet met bewoners’. De jongeren hebben een duidelijke mening over tal van onderwerpen. In het artikel geven ze aan jongerenvertegenwoordiging in de politiek belangrijk te vinden. Ze vinden het geen goede zaak dat er voornamelijk vijftigers in de gemeenteraad zitten. Ze hebben gelijk. Op Texel hebben we slechts één raadslid onder de vijftig, dus jongeren waar blijven jullie? De gemeenteraad is waar je moet zijn. Jongeren en ook de groep tussen dertig en vijftig wordt node gemist. Zorg dat je erbij komt. Zorg dat je invloed krijgt! Daar komt bij dat je er veel van leert, dat je een aardige vergoeding krijgt en dat ook hier echt nog wel wat te lachen valt. Dus meld je aan bij een politieke partij. Op naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar!

Hennie Huisman

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 1 uur geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 7 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen gisteren
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1