Afbeelding
Foto: Eigen foto

Bestuurder in coronatijd - Nuttig tijdverdrijf

Column

Nee, ik ben geen Frans gaan leren, de speksteen ligt te wachten, de zolder heeft geen deur en de bijkeuken geen geïsoleerd dak. Allemaal nog niets van terecht gekomen. Ik ben ook geen kenner geworden van Wad- en tuinvogels en de Texelse natuur. Het voornemen om mij daar in te verdiepen heb ik al jaren, maar ligt naast de verrekijker stof te vangen op de plank. Jammer, want we wonen op een unieke plek en het zou toch geinig zijn als ik daar meer over weet te vertellen aan anderen.

Kroeg, kerk en kapper moeten op loopafstand zitten

Het zit ook niet echt in me. Want hoewel ik dol ben op Texel, overal graag wandel en geniet van het landschap, ben ik een echte Den Burger. Een stadsmens op het eiland. Kroeg, kerk en kapper moeten op loopafstand zitten. Vraag naar mijn favoriete plek op Texel en ik zal heel correct zeggen: De Hogeberg, de Hors, de duinrellen! Maar eerlijk gezegd is het de Steenenplaats, met uitzicht op de bioscoop. Ik houd van drukte en gezelligheid. Van gevelstenen en muziek.

Niets van weten is iets anders dan niet geïnteresseerd zijn. In een ander Texels medium zag ik laatst een peiling waarin 42 procent aangaf dat de natuur hen niks kan schelen. Tweeënveertig procent! Niks! Op Texel!

Ieder zijn meug natuurlijk. Maar wil je toch stiekem wat meer weten, zonder gelijk op pad te gaan met een natuurrakker, dan raad ik je van harte de vierdelige serie Het Wad op NPO Start aan. Gordijnen dicht, niemand van je buren hoeft te weten dat je naar zoiets kijkt. Voor mij ging er in ieder geval een wereld open! Wat een prachtige beelden, in de lucht op land, onder water! Wat een buitengewoon rijke dieren- en plantenwereld om ons heen.

Dat samenzijn begin ik echt te missen. Beginnen wé echt te missen

En van het een kwam het ander (u begrijpt inmiddels waar ik mijn tijd avonds wél aan heb besteed) en voor ik het wist zat ik diep in de serie Typisch Oosterend, die nog steeds online staat. Het is 2018 en de voorbereidingen voor Oosterend Present en de bruiloft van Rianne en Jan zijn in volle gang. Hoewel ik met de middelste dochter van de oude hoofdmeester ben getrouwd, ken ik eigenlijk niet zoveel Oosterenders van dichtbij. Dus ook deze serie is een soort ontdekkingstocht. Maar de overpeinzingen en grappen in het dorp en op zee komen me bekend voor. Ze gaan over het leven. Op een eiland. Met zijn ups en zijn downs. En in het volle besef dat je elkaar de ruimte moet geven, maar dat je het ook met elkaar moet doen. En dat het sámen doen het zo waardevol en leuk maakt.

Dat samenzijn begin ik echt te missen. Beginnen wé echt te missen. We zien elkaar te weinig en het lijkt wel of dat doorsijpelt in de omgang met elkaar. Ik hoor en lees tegenwoordig vaker ‘tegen’ dan ‘voor’. Over welk onderwerp dan ook. Het is veel gemakkelijker elkaar de maat te nemen en iets af te breken dan iets nieuws op te bouwen. Dat laatste is ook veel leuker. Dat weten we natuurlijk ook wel. Laten we niet in de val trappen dat we straks als mopperig eiland de misère uit stappen. Maar er straks klaar voor zijn om samen nieuwe dingen te gaan doen. In de natuur, in het dorp, in de vereniging. Waar je interesse of werk ook ligt. Want de lente kómt eraan, er ís echt licht aan de horizon. Ik hoor de muziek al.

Wethouder Remko van de Belt

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 9 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3