Logo texelsecourant.nl
Foto: Job Schepers
Blogs

Voet van het gas

  Column

Ik neem even pauze. Zo, het belangrijkste nieuws is er uit. Sinds oktober 2015 schrijf ik iedere week een blog. Ook als ik op vakantie was en zelfs in de week dat mijn moeder stierf, spijbelde ik niet. De laatste tijd liet ik echter toch een paar keer schieten. Ik ben gewoon even discussiemoe en als je uitdeelt, moet je er wel zijn om te reageren. Voor degenen die nu blij zijn dat ik stop: sorry, het is tijdelijk. Gewoon even de voet van het gas.

Ik speel al een tijdje met dit idee en er zijn meerdere redenen om even te stoppen. Ten eerste komt de inspiratie even niet. Ik heb een aantal keren met een stok geslagen om maar een stukkie te hebben en dat is te makkelijk. Het is een kunstje dat iedereen kan leren. Roep ‘de gemeente is kut’ of ‘het is allemaal de schuld van de groene maffia’ en je wordt door de woedende menigte op een schild gehesen. In plaats van te zorgen voor een constructieve discussie, droeg ik steeds vaker bij aan aan de negatieve sfeer die toch al de overhand lijkt te hebben. De Groeneplaats is lelijk, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten willen de dienst uitmaken, de Rijdende rechter kan maar beter vast een woning huren in De Tuunen en iedere vorm van cultuur is linkse hobby. TOP denkt alleen maar aan geld en op het NIOZ werken alleen maar subsidieslurpers. Bij menig onderwerp heb ik zelf bijgedragen aan het verharden van de discussie. Er was zelfs een tijd dat ik schopte om te schoppen en geloven in een status die alleen maar leefde door de zelf in stand gehouden bubbel van volgers van complimenten op Facebook. 

Ik ga niet zeggen dat ik ontevreden ben over wat ik de laatste jaren heb geschreven, sterker nog: ik ben arrogant genoeg om te vinden dat ik sommige discussies op gang heb gebracht. Alle columnisten of bloggers - doorgaans mensen die wel tevreden zijn met zichzelf - doen dat voor een groot deel uit zelfbevlekking. Dat is mijn mening en daar wringt de schoen ook. Je gaat er op een gegeven moment wat te hard in geloven dat iedereen op jouw mening zit te wachten. Van de week wees iemand mij er op toen ik - op mijn eigen gezichtjesboek - mijn mening ventileerde over een hoop gejank over een overjarige zeehond. Er ontstond een enorme discussie en ik merkte dat ik daar eigenlijk helemaal geen zin in had. Een boek lezen kan ook lekker zijn!

Iedereen heeft zwaktes, die van mij is dat ik mezelf graag hoor praten. De overdreven neiging om ergens op willen te reageren, terwijl die discussie het uitstekend zonder jou af kan. En iemand het niet met je eens is, afserveren met het talent van de pen. Aangezien schrijven mijn werk is, lukt dit doorgaans wel aardig. Wanneer je dan ook nog graag het laatste woord hebt, gaan je avonden verloren aan discussies die je na een dag weer bent vergeten. Poepende paarden op het strand, dure vakanties, toeristen en bewoners die een parkeerplaats moeten delen. De positiviteit is vaak ver te zoeken en ik merk dat ik er zelf steeds zuurder van werd van achter mijn toetsenbord. En het lijkt mij wat vroeg om als 34-jarige steeds over te komen als een zure ouwe gek die maar overal teuge is. 

Wat de blogs betreft pak ik dus even rust. Ook nu heb ik weer getwijfeld, maar het is even op. Mensen voelen een sneer steeds vaker als een persoonlijke aanval en wanneer dingen worden benoemd, heb je zo een boze menigte achter je aan. Ik had kunnen schrijven dat ik denk dat het college gaat vallen, ik had kunnen schrijven dat die hand op de dijk veel te groot wordt of dat alle nepnatuur niet deugt. Had ik kunnen doen, maar ik neem even pauze. Of ik het over een periode weer op wekelijkse basis oppak of een iets andere aanpak kies, ga ik eens even bedenken. Daar heb ik nu lekker de tijd voor. 

Natuurlijk blijf ik journalistiek mijn schrijfsels doen, ik zou niet zonder willen. Maar daarbij wordt mijn mening ook niet gevraagd. Als er reacties op artikelen zijn, reageer ik daar natuurlijk op. Ik vind interactie met de lezer belangrijk en leuk. Ik meng me alleen even niet in de talloze discussies waar ik prima gemist kan worden. Het gaat echt best goed op Texel, al krijg je die indruk soms niet op sociale media. 

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!