Logo texelsecourant.nl
Cartoon over Hennie Huisman in 2015. Tegenwoordig is zij onder meer wethouder van financiën.
Cartoon over Hennie Huisman in 2015. Tegenwoordig is zij onder meer wethouder van financiën. (Foto: Josephine)
Blogs

Er worden geen keuzes gemaakt

  Column

Het zal niemand ontgaan zijn, het voorstel van het college om de toeristenbelasting fors te verhogen en het parkeervignet in 2020 opnieuw duurder te maken. Het huishoudboekje dreigt niet te kloppen en in plaats van minder uit te geven, draaien we vrolijk aan de knoppen van de belasting. 

Wat de toeristenbelasting betreft, ligt er een voorstel op tafel om het tarief met €0,40 te verhogen naar €2,25 per persoon per nacht. Bedoeling is tevens dat de grens van maximaal zeven aaneengesloten nachten wordt losgelaten. Bedoeling is dat het Texelvignet in 2020 wordt verhoogd met €5,-. Een jaarkaart zou dan €35,- gaan kosten. Nu denk ik niet dat toeristen vanaf 2020 direct wegblijven, maar het gemak waarmee dit soort zaken worden voorgesteld, verbaast me des te meer. Zijn er nu echt geen andere opties om dit op een betere manier te doen? De OZB blijft al jaren zo goed als onaangeraakt, op een trendmatige verhoging na. De OZB treft bewoners en zodoende kiezers. Ik snap dat dit geen populaire maatregel is en één die de meeste partijen niet aandurven. Maar om nu keer op keer bij de toerist aan te kloppen. In mijn ogen zijn er namelijk nog een aantal opties.

Wat de te denken van dagheffing bij de boot. Dagjesmensen, die gebruik maken van de infrastructuur en verder niet zoveel bijdragen aan de economie, betalen op dit moment helemaal geen toeristenbelasting. Toeristenbelasting wordt door bijvoorbeeld de gemeentes Terschelling en Vlieland geheven voor de eerste dag (via het bootticket) en voor de volgende dagen op het eiland (bron: Doeksen). Op Texel is niet bekend hoeveel dagjesmensen het eiland precies aandoen. Deze vorm van inkomsten genereren is dan ook een proef. Bijkomend voordeel is dat je na een jaar ook kunt uitrekenen hoeveel dagjesmensen er naar Texel komen. Voor deze maatregel is wel medewerking van de TESO nodig.

Behoud het parkeervignet op de strandslagen. In het coalitieakkoord onderhandelde Texels Belang het afschaffen van het Texelvignet op de strandslagen uit. Een prachtig stukje verkiezingsretoriek, maar het is een heel slecht idee. Ten eerste zorgt het voor onduidelijkheid: zorg gewoon dat overal een vignet nodig is. Ten tweede kost 'gratis parkeren' op de strandslagen naar verwachting een miljoen en dat is vreemd op een moment dat je juist geld tekort komt. Voor de duidelijkheid: het afschaffen van het vignet bij het strand is er nog niet doorheen, maar de belofte is gemaakt. Maar aangezien er wel vaker beloftes worden gebroken, lijkt me dit een heel verstandige. Het staat bijvoorbeeld Staatsbosbeheer - van wie de strandslagen zijn - vrij om parkeergeld te gaan heffen op de strandslagen. Dan ben je als gemeente je inkomsten kwijt en de toerist is er niets mee opgeschoten.

Keuzes maken. De situatie is lastig. We hebben een college met GroenLinks, VVD en Texels Belang, een verstandshuwelijk. Ze zijn het zo vaak oneens dat ze steun zoeken bij andere partijen voor een meerderheid. De ene coalitiepartij is groot voorstander van een Cultuurcentrum (GroenLinks en Texels Belang), terwijl de VVD dit juist niet zag zitten. Bij het onderwijscentrum dat ineens vrijstaand moest komen, kreeg de coalitie ook geen meerderheid. Via het CDA kwam dit toch nog aan een meerderheidsbesluit. En daar wringt de schoen. Het college moet plannen maken, terwijl het niet automatisch op de steun van de achterban kan rekenen. Hierdoor worden er niet 'of- of-keuzes', maar 'en-en-keuzes' gemaakt. Dat zijn geen bizarre besluiten. Een nieuwe sporthal is een aanwinst, maar of die nu ruim negen miljoen moet kosten is een tweede. Een onderwijscentrum moet als daartoe besloten is goed worden uitgevoerd. Maar als je dan even op het laatste moment besluit dat dit gebouw vrijstaand moet komen te staan en dit geintje je twee miljoen extra kost, mag je je wel gaan afvragen of alle raadsleden zich genoeg verdiepen in de materie. Die rookwolken zijn nog maar net opgetrokken of er wordt positief gestemd over de locatie van een cultuurcentrum van vier tot vijf miljoen euro. Dat bedrag is nattevingerwerk. Bijna alle projecten van de afgelopen jaren, pakten duurder uit.  

Tering naar de nering zetten. Toen ik ging studeren kon ik echt waardeloos met geld omgaan. Mijn geld was altijd sneller op dan mijn maand. Mijn moeder had daar nog wel eens medelijden mee, mijn vader des te minder. "Dan moet je meer werken of minder in de kroeg zitten", luidde dan zijn korte, maar duidelijke commentaar. En daar had hij volkomen gelijk in. Als ik een huis koop, snap ik dat ik niet in één keer en de keuken, en de badkamer, en de tuin, en de woonkamer kan aanpakken. De gemeente lijkt dit wel te kunnen en koopt er ook nog even een nieuwe Maserati bij. Natuurlijk chargeer ik, maar het is om even duidelijk te maken dat er geen keuzes worden gemaakt. Je hebt je inkomsten en daar stem je je uitgaven op af. En soms moet je eerst sparen voor zaken. Als ik loon te kort kom, loop ik toch niet naar mijn baas: "Ik weet dat we dit overeengekomen zijn, maar deze maand valt wat duurder uit. Deze maand moet ik dus even 300 euro meer verdienen." Terwijl ik dit opschrijf, vind ik het idee wel goed. Ga het proberen. Maar de uitkomst kan ik wel raden. 

Ik stel voor dat we eerst eens goed onderzoek doen, voor we lukraak aan de knoppen draaien. Stel daarnaast even gezamenlijk prioriteiten met alle partijen en wacht voorlopig even met zakken geld uit het vliegtuig gooien. Ik snap dat de materie niet makkelijk is, dat een meerderheid lastig te vinden is en dat de belangen te verschillend zijn. Maar om besluiteloosheid op politiek gebied steeds met belastingen op te lossen, lijkt mij een slecht idee.  

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!