Campers kunnen nu op, een uitzondering na, alleen terecht op campings.
Campers kunnen nu op, een uitzondering na, alleen terecht op campings. Foto: Gert Jan Ippen

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Moet er een officiële camperplaats op Texel komen?

Algemeen

De gemeente, Nationaal Park Duinen van Texel, Staatsbosbeheer en de politie maakten deze week bekend dat ze het wildkamperen met campers gaan aanpakken. Het leidde onder meer tot een reactie van NKC, Europa's grootste camperclub. "Op Texel is geen enkele officiële camperplaats, het betreft hier alleen maar kampeerplaatsen op campings, met uitzondering van camping Loodsmanduin die 21 plaatsen voor de poort heeft gerealiseerd."

Het leidde tot een conversatie tussen de redactie en Jaap van Ravels van NKC die desgevraagd uitleg geeft. "Er is inderdaad een verschil voor camperaars of zij "vrij" (zeker NIET gratis!) op een camperplaats kunnen overnachten of dat zij voor een overnachting naar een camping moeten gaan. Er is onder camperaars een grote behoefte aan vrijheid, als een plek niet bevalt dan rijdt men door naar een andere locatie. Campings zijn vaak alleen in het seizoen open en na 20:30 uur niet meer te betreden, als je dan met je camper van de laatste veerboot afkomt, dan heb je wel een probleem, bovendien trekken camperaars het hele jaar door met de camper eropuit. Het Kogerstrand is een mooi initiatief, maar nog steeds een camping en in de winter gesloten."

Hij snapt dat een officiële camperplaats niet makkelijk te realiseren is: "Wij hebben alle begrip voor het feit dat op Texel geen recreatieterrein meer te creëren is, maar er zijn wel oplossingen te bedenken hoor, de groep camperaars is groeiende en de 2 miljoen camperaars in de EU komen ook steeds vaker naar Nederland toe, zolang de veerboot in Den Helder deze groep gewoon naar de overkant brengt zal de overlast niet afnemen. Een oplossing zou kunnen zijn om een aantal betaalde parkings (bij strandslag Paal 17 bijv.) in te richten als officiële camperplaats, laat hier 's avonds ook campers toe middels een Texelvignet speciaal voor campers (duurder tarief, incl toeristenbelasting), voor max. drie dagen, een midweek of een lang weekend. Als je niet meer vignetten uitgeeft dan er plaatsen zijn, dan kan je de boel aardig regulieren/handhaven. Pluspunt is dat deze terreinen ook in de winterperiode open zijn."

In totaal zijn er 345 camperplaatsen op Texel (bron VVV), maar zoals NKC ook aangeeft, zijn hiervan slechts 21 plaatsen buiten de poorten van een camping.

Wij leggen naar aanleiding hiervan de volgende stelling aan u voor: Er moet een officiële camperplaats komen op Texel. Stem hier.

Een vat Texels Geheim 2024 aan boord van de reddingboot.
Texels bier voor jubilerende KNRM Algemeen 9 uur geleden 1
Nieuwe verschijning op Texel: de Vogelfietssafari van Klaas de Jong.
Van bierfiets tot vogelfietssafari Algemeen 5 mei, 16:30 9
Martine van Huntum en haar team zijn al jaren de specialist in gezichtsbehandelingen.
Beauty Outline is de personal trainer voor je huid Advertorials 5 mei, 13:00
Eilanddichter Fiet van Beek draagt Tegenspraak voor.
TEGENSPRAAK Algemeen 5 mei, 12:00 1
Steenlopers.
De Lezersfoto - Steenlopers Algemeen 5 mei, 08:00
Burgemeester Mark Pol en raadslid Nick Ran legden zaterdagavond een krans op de Algemene Begraafplaats in Den Burg ter gelegenheid van Dodenherdenking.
Eerbiedwaardige Dodenherdenking Texel Algemeen 4 mei, 21:00
Pepijn Dros en Gelein Jansen in gesprek met elkaar.
Podcast Terugkijken: Tussen twee vuren Algemeen 4 mei, 12:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #46 Yvon Jaspers Algemeen 4 mei, 10:30