Logo texelsecourant.nl
Commissaris van de Koning van Noord-Holland Arthur van Dijk (rechts) nam onder meer een kijkje in Kaap Skil.
Commissaris van de Koning van Noord-Holland Arthur van Dijk (rechts) nam onder meer een kijkje in Kaap Skil. (Foto: Gerard Timmerman)

Commissaris van de Koning bezoekt Texel


Commissaris van de Koning van Noord-Holland Arthur van Dijk heeft vrijdag een werkbezoek aan Texel gebracht. 

Een kennismakingsbezoek, waarbij hij onder meer een kijkje nam in museum Kaap Skil. Van Dijk toonde zich geïnteresseerd in onderwater archeologie en de ambitie van Kaap Skil om de focus te leggen op de historie van de Rede van Texel als uitvalsbasis voor de wereldwijde handelsvaart tijdens de Gouden Eeuw. Icoon van die expositie wordt de jurk die is opgedoken uit het Palmhoutwrak. Van Dijk vergeleek de uitstraling daarvan op de rest van de archeologische collectie met de Nachtwacht in het Rijksmuseum. "Daardoor vind ik de andere schilderijen in het Rijksmuseum nóg mooier." Hij nam ook een kijkje bij de maquette van de Rede en bekeek daar onder meer de opgedoken pronkbeker. 


Aansluitend bezocht Van Dijk de Prins Hendrikzanddijk, waarvan de aanleg bijna is voltooid. De Commissaris van de Koning toonde zich onder de indruk. "Een heel mooi stukje Nederland." Over de omvang van het project aan de zuidoostkant van Texel: "Het is immens groot." De zandige dijkversterking is uniek in z'n vorm en ook de totstandkoming, in het werelderfgoed en natuurgebied de Waddenzee, waarbij veel instanties betrokken waren en bestuurders, ambtenaren en andere betrokkenen bij het doorlopen van de procedures zeer omzichtig te werk zijn gegaan. Volgens Van Dijk ook een voorbeeldproject. "Dit geeft inzichten over hoe op andere delen van de wereld problemen kunnen worden getackeld."


Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!