Logo texelsecourant.nl
Foto: Aangeleverd

"Ouders van invloed op drankgebruik"

Texelse jongeren van wie de ouders tegen dronkenschap zijn, zijn over het algemeen minder vaak dronken dan jongeren van wie de ouders niet tegen dronkenschap zijn.

Het is iets dat naar voren komt uit een onderzoek onder 310 Texelse jongeren in de derde en vierde klas van het voortgezet onderwijs naar onder meer het gebruik van drank, drugs en sigaretten.

Volgens het onderzoek – vorig jaar oktober op Texel gehouden in het kader van IJslands Model – is eenderde van de jongeren van wie de ouders tegen dronkenschap zijn wel eens dronken geweest.

Bij ouders die niet tegen dronkenschap waren, is tweederde van de jongeren wel eens dronken geweest.

Het gebruik van cannabis en sigaretten is volgens het onderzoek bij de laatste groep ook hoger dan bij de eerste groep waar de ouders tegen zijn.

Het verschil in getallen werd donderdagavond tijdens een bijeenkomst van de gemeente aangehaald om aan te geven dat de mening van ouders van invloed is op het gedrag van jongeren.

Volgens het onderzoek gaven de 310 ondervraagde jongeren aan dat de meeste ouders (86 procent) tegen dronkenschap is. Hetzelfde geldt voor sigaretten (81,4 procent). Wat betreft cannabisgebruik gaven de jongeren aan dat iets meer dan de helft van de ouders (55 procent) daar tegen is.

Het onderzoek werd gehouden om – in het kader van het IJslands Model – plannen en activiteiten op te zetten om Texelse jongeren op termijn beter in hun vel te laten steken.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!