Afbeelding
Foto: Aris Bremer

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Lammetjes lopen 44.000 kilometer per dag

Algemeen

VVV Texel is dankzij de Lammetjesradar tot een opmerkelijke ontdekking gekomen. Texelse lammetjes leggen met elkaar 44.000 kilometer per dag af in de wei. Dankzij GPS-trackers die twaalf moederschapen sinds twee maanden dragen, is inzichtelijk geworden dat een Texels lammetje gemiddeld twee kilometer per dag aflegt. De twaalf schapen dragen sinds het begin van het lammerseizoen een GPS-tracker om hun locatie door te geven aan lammetjesradar.nl.

Dit voorjaar zijn er zo'n 22.000 lammetjes geboren. Dit aantal keer twee kilometer per dag resulteert in totaal 44.000 kilometer per dag. Dat zijn 733 rondjes om het eiland. Het systeem van de GPS-trackers laat zien dat qua gemiddeldes het schaap van boer Jan-Willem van Schapenbedrijf De Waddel een uitschieter is. Zijn schaap met lammetjes legt gemiddeld 3,8 kilometer per dag af.

De lammetjesradar werd in maart gelanceerd. De website lammetjesradar.nl toont op de kaart van Texel waar de lammetjes in de wei lopen. Verspreid over het eiland dragen twaalf moederschapen sinds het begin van de lammerij een halsband met een GPS-tracker. De GPS-tracker geeft iedere twee minuten de vernieuwde locatie door aan de Lammetjesradar. De Lammetjesradar is dit jaar nog tot eind mei te raadplegen. Handig voor het uitstippelen van een wandelroute of fietstocht langs de lammetjes.

Hoe tegenstrijdig het ook voelt met het hoge knuffelgehalte, de Texelse schapenhouderij dankt zijn bestaan aan de uitstekende vleesproductie van het Texelse schaap. De smaak van echt Texels lamsvlees is buitengewoon vanwege de natuurlijke omstandigheden op het eiland. De lammetjes lopen minimaal drie maanden in de Texelse wei met hun moeder, kennen geen stress en staan in de frisse Texelse zeelucht. Volgens de traditie worden de lammetjes pas honderd dagen na de geboorte lokaal geslacht op respectvolle wijze. Dit betekent dat op Texel vanaf 1 juni het nieuwe lamsvlees verkrijgbaar is in de restaurants en (boerderij)winkels.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 23 uur geleden 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur gisteren
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30