Logo texelsecourant.nl
Foto: Aris Bremer

Lammetjes lopen 44.000 kilometer per dag

VVV Texel is dankzij de Lammetjesradar tot een opmerkelijke ontdekking gekomen. Texelse lammetjes leggen met elkaar 44.000 kilometer per dag af in de wei. Dankzij GPS-trackers die twaalf moederschapen sinds twee maanden dragen, is inzichtelijk geworden dat een Texels lammetje gemiddeld twee kilometer per dag aflegt. De twaalf schapen dragen sinds het begin van het lammerseizoen een GPS-tracker om hun locatie door te geven aan lammetjesradar.nl.

Dit voorjaar zijn er zo'n 22.000 lammetjes geboren. Dit aantal keer twee kilometer per dag resulteert in totaal 44.000 kilometer per dag. Dat zijn 733 rondjes om het eiland. Het systeem van de GPS-trackers laat zien dat qua gemiddeldes het schaap van boer Jan-Willem van Schapenbedrijf De Waddel een uitschieter is. Zijn schaap met lammetjes legt gemiddeld 3,8 kilometer per dag af.

De lammetjesradar werd in maart gelanceerd. De website lammetjesradar.nl toont op de kaart van Texel waar de lammetjes in de wei lopen. Verspreid over het eiland dragen twaalf moederschapen sinds het begin van de lammerij een halsband met een GPS-tracker. De GPS-tracker geeft iedere twee minuten de vernieuwde locatie door aan de Lammetjesradar. De Lammetjesradar is dit jaar nog tot eind mei te raadplegen. Handig voor het uitstippelen van een wandelroute of fietstocht langs de lammetjes.

Hoe tegenstrijdig het ook voelt met het hoge knuffelgehalte, de Texelse schapenhouderij dankt zijn bestaan aan de uitstekende vleesproductie van het Texelse schaap. De smaak van echt Texels lamsvlees is buitengewoon vanwege de natuurlijke omstandigheden op het eiland. De lammetjes lopen minimaal drie maanden in de Texelse wei met hun moeder, kennen geen stress en staan in de frisse Texelse zeelucht. Volgens de traditie worden de lammetjes pas honderd dagen na de geboorte lokaal geslacht op respectvolle wijze. Dit betekent dat op Texel vanaf 1 juni het nieuwe lamsvlees verkrijgbaar is in de restaurants en (boerderij)winkels.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!