De Catalina tijdens de Texel Airshow in 2015.
De Catalina tijdens de Texel Airshow in 2015. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Afscheid amfibievliegtuig Catalina

Algemeen

Het Nederlandse amfibievliegtuig 'Catalina' maakt op zondag 5 mei een laatste afscheidsvlucht boven Nederland. Het toestel vertrekt om 13:30 uur vanaf Lelystad voor een rondvlucht in noordelijke richting. Via Enkhuizen en de afsluitdijk zal het toestel vermoedelijk via Oudeschild en Den Burg rond 14:00 uur bij Vliegveld Texel arriveren. Deze aanvliegroute is onder voorbehoud, afhankelijk van de heersende windrichting. Het toestel zal niet landen maar maakt de rondvlucht af via o.a. Den Helder, vliegveld De Kooij en Amsterdam (Schiphol) en zal op een hoogte vliegen van 1000 voet (300 meter).

De Catalina kon vorig jaar helaas niet deelnemen aan de Texel Airshow vanwege technische problemen, dus voor de liefhebbers is dit een mooie kans om het toestel alsnog, tijdens de laatste vlucht boven Nederland, te kunnen bewonderen. Havenmeester Mike de Bruijn is blij met de komst van dit unieke toestel, temeer omdat de geplande rondvlucht boven Nederland van een Britse Lancaster wegens technische redenen was geannuleerd.

In oktober 2018 verkocht de Stichting Exploitatie Catalina haar amfibievliegtuig noodgedwongen aan de Amerikaanse Collins Foundation. Door een eerder landingsongeval, de noodzakelijke aanschaf van een nieuwe motor en strengere regelgeving rondom vluchten met betalende passagiers, was de stichting in financiële moeilijkheden geraakt. Er was daardoor geen andere oplossing dan de Catalina te verkopen. Ondanks last-minute inspanningen van onder meer Erfgoedvereniging Heemschut, is het niet gelukt om het iconische vliegtuig voor Nederland te behouden. Toestellen van dit type werden in het verleden ondermeer ingezet in voormalig Nederlands Indië, de Catalina kan zowel vanaf het water als land opstijgen en landen. Het vertrek naar Amerika staat gepland op 28 mei.

Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 1 uur geleden 24
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 1 uur geleden 9
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 15
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 1 uur geleden 6
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 3 uur geleden 27
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 3 uur geleden 76
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 19 uur geleden