Overzicht van de geplande werkzaamheden aan de Emmalaan.
Overzicht van de geplande werkzaamheden aan de Emmalaan. Foto: De Vries & van de Wiel.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Raad en college praten over Emmalaan

Algemeen

De politieke partijen praten dinsdagavond 14 mei in commissieverband over de herinrichting van de Emmalaan in Den Burg.

De werkzaamheden hadden al begonnen moeten zijn, maar de politieke partijen bepaalden in de raadsvergadering van 17 april dat de raad eerst alsnog een besluit over de herinrichting moest nemen.

Dat gaat gebeuren in de raadsvergadering van woensdag 29 mei. Op dinsdag 14 mei wordt er in de commissievergadering over de Emmalaan gesproken.

De herinrichting is een ding geworden tussen raad en college. De laatste was in de veronderstelling dat besluitvorming over herinrichting van wegen een collegetaak is, de raadsleden waren in de veronderstelling dat zij toch ook nog hun zegje over de herinrichting van de Emmalaan konden doen.

In een advies aan de raad laat het college weten dat er een extra kostenpost van vermoedelijk €335.000,- tot €380.000,- om de hoek komt kijken als de raad besluit tot een alternatieve herinrichting van de Emmalaan en de aannemer terug moet naar de tekentafel.

Volgens het college bestaat in dat geval ook het risico dat de gemeente een provinciale subsidie van bijna vier ton voor de herinrichting kwijtraakt.

Het gaat om de Emmalaan vanaf de kruising met de Haffelderweg tot aan de rotonde met de Pontweg. Bedoeling is onder meer dat er een rotonde komt op de kruising van de Emmalaan met de Elemert en de Beatrixlaan, dat er (mogelijk) een nieuwe bushalte komt die op termijn (mogelijk) de bushalte aan de Elemert vervangt en dat er een 30-km zone komt ter hoogte van de ijsbaan.


Hier gaan fietsers en auto's in de toekomst een stukje gezamenlijk over de rijbaan die in twee stroken wordt opgedeeld met een middenberm. Bedoeling is daarmee een veilige situatie te creëren voor het verkeer van en naar de OSG en het toekomstige Onderwijscentrum Texel (de vijf basisscholen van Den Burg).

De herinrichting van de Emmalaan komt voort uit het actieplan mobiliteit dat begin 2016 het levenslicht zag. De politieke partijen werden vervolgens via drie zogeheten raadsinformatie-avonden op de hoogte gehouden en ze stelden tijdens een raadsvergadering de financiële kaders vast. Er vielen daarbij echter geen besluiten over de wijze van herinrichting van de Emmalaan.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 7 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 10 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 11 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5