Mevrouw Anneke Pen en burgemeester Michiel Uitdehaag legden samen een krans bij het monument van De Goede Herder in 2016.
Mevrouw Anneke Pen en burgemeester Michiel Uitdehaag legden samen een krans bij het monument van De Goede Herder in 2016. Foto: Jeroen van Hattum

Herdenking 4 mei, stille tocht en aansluitend theater na de Dam

Algemeen Texel Actueel

In de Burghtkerk begint zaterdag 4 mei om 18:45 uur de Herdenkingsbijeenkomst. Gastspreker is Harry de Graaf. Aansluitend is een stille tocht naar de Algemene Begraafplaats in Den Burg. De kerk is open om 18:30 uur.

Harry de Graaf was kind in de Tweede Wereldoorlog. Toen hij na de bevrijding naar de Groeneplaats ging, is zijn ouderlijk huis aan de Kogerstraat bij een bomontploffing ernstig beschadigd.

Hij is als soldaat in Nieuw Guinea geweest en werkte hierna jarenlang bij de Texelse Courant als journalist en hoofdredacteur. Ook is hij ereburger van Texel. Harry vertelt over zijn onderzoek "Hoe de Joden op Texel de Tweede Wereldoorlog overleefden".

Verder zijn er bijdragen van Iris Pijper en Sarah Keijser van basisschool De Fontein, Denise van Hecken, Pippa Broersma en Frederique Stendert van OSG De Hogeberg en van eilanddichter Roop.

Om 19±30 uur begint de stille tocht naar Algemene Begraafplaats aan de Kogerstraat. Daar is een rondgang en kranslegging bij monumenten 'De Levensboom' en 'Cross of Sacrifice'. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte en kranslegging bij monument 'De Goede Herder'. afgesloten met het zingen van twee coupletten van het volkslied.

De herdenking wordt rechtstreeks door Radio Texel uitgezonden op de FM 106.1, op de kabel op 98.5 en via www.radiotexel.nl. 'Texel Kijken en Luisteren' filmt. Doe uitzending is tussen 19:30 en 20:30 uur live te zien op www.texelkijkenenluisteren.nl.

Theater na de Dam

Om 21:15 uur begint in Cinema Texel "Theater na de Dam". Thema is "Bagage". "Bagage" is een indringende voorstelling met gedichten, muziek en toneel. Alleen te bezoeken met kaarten, á €7,50, verkrijgbaar bij Nauta Boek.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 17 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30