Tom Steenvoorden (links) en Jan Frederici, die beiden zojuist een Koninklijke onderscheiding ontvingen, feliciteren elkaar.
Tom Steenvoorden (links) en Jan Frederici, die beiden zojuist een Koninklijke onderscheiding ontvingen, feliciteren elkaar. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Maatschappelijke inzet beloond met Koninklijke onderscheiding

Algemeen

Tom Steenvoorden en Jan Frederici hebben vrijdagmorgen een Koninklijke onderscheiding ontvangen.

Tom Steenvoorden werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Jan Frederici tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De gedecoreerden waren met een smoesje naar het gemeentehuis gelokt. Steenvoorden rook al "onraad", Jan Frederici, die voor een gesprek over een probleem op de haven dacht te komen, werd volledig verrast. Beiden kregen door burgemeester Uitdehaag en andere sprekers veel lof toegezwaaid voor hun maatschappelijke inzet. De raadszaal zat tijdens de feestelijke plechtigheid vol met familie, vrienden, bekenden en anderen die in het "complot" waren betrokken. 


Burgemeester Uitdehaag speldt Tom Steenvoorden de versierselen op die horen bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Tom Steenvoorden is vanaf 2005 actief als vrijwilliger en/of bestuurder bij Seniorenvereniging Texel (voorheen ANBO), Dorpscommissie De Cocksdorp, Ondernemers Vereniging De Cocksdorp en Eierland (OVCE) en de 55+ Soos De Cocksdorp. Ook houdt zich vooral bezig met ouderenzorg en evenementen. Bij evenementen regelt hij vaak de verkeerszaken en is ook zelf verkeersgeleider en soms kaartjescontroleur. Verder heeft hij het project 'Weerstation' en het '75 informatieborden project Eierland' voor elkaar gekregen.

Naast secretariaatswerkzaamheden is Steenvoorden (assistent)marktmeester van de Donderdagmarkt en bij activiteiten op het waterplein. Verder verricht hij alle hand- en spandiensten bij het ringsteken. Hij bracht warme maaltijden rond, hielp bij de kerkenveilig De Cocksdorp en was voorzitter van Maatschap Woonstede Nesland. Ook is hij vanaf 1994 actief bij de VVD. Eerst in 's Gravendeel en Heerhugowaard en sinds 2008 op Texel. 

Hij geldt als een aanspreekpunt met een luisterend oor. Andere complimenten aan zijn adres: Een verbinder die met zijn tact mensen en partijen bij elkaar kan brengen, iemand op wie je altijd een beroep kunt doen, initiator, sociaal, betrokken en werkpaard. Zijn tomeloze inzet voor De Cocksdorp leverde hem de geuzennaam "burgemeester van De Cocksdorp" op, het dorp dat in echtgenote Ans een "first-lady" heeft. 



Burgemeester Uitdehaag speldt Jan Frederici de versierselen die horen bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Jan Frederici is vanaf 1975 actief als vrijwilliger en/of bestuurder bij Watersportvereniging Texel, Stichting Havenbelangen Oudeschild, Stichting Roparun, Zweefvliegclub Texel, Texel Airshow, Sail Den Helder, Stichting Rede van Texel en Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT).

Bij Zweefvliegclub zorgt hij samen met andere vrijwilligers voor het onderhoud en in stand houden van de hangar en de drie zweefvliegtuigen van de club. Hij is gecertificeerd om zweefvliegopleidingen te verzorgen en actief zweefvlieger. Als secretaris is hij secuur en accuraat en daardoor een steun voor het overige bestuur.

Van begin af aan is hij bij betrokken bij de Texel Airshow en is een grote steun voor luchthavenmeester de heer Ed de Bruijn. Als secretaris van Watersportvereniging Texel zet hij zich al jaren op een integere en bekwame wijze in. Mede door zijn inbreng als secretaris van Stichting Havenbelangen Oudeschild is de Haven – beleidsvisie 2014- 2015 tot stand gekomen.

Bij Stichting Roparun Palliatieve Zorg, afdeling Texel helpt hij bij de voorbereidingen zodat Roparun team Texel van circa 24 personen jaarlijks van Parijs (dit jaar Hamburg) naar Rotterdam kan lopen om geld op te halen voor mensen met kanker. Zelf loopt Jan circa 65 kilometer van het traject, dit jaar al voor de achtste keer.

Hij vertegenwoordigt de gemeente Texel in het Stichtingsbestuur van Sail Den Helder en verricht als zodanig allerlei hand-en-spandiensten.

Bij Stichting Rede van Texel organiseert hij mede de jaarlijkse lezing in het Zeemanskerkje, steeds over een onderwerp dat voor Texel en voor de hele Nederlandse samenleving herkenbaar is. Als secretaris van Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT) heeft hij een belangrijke taak bij het verwerken van de aanvragen, zodat het bestuur hier weloverwogen over kan besluiten. Het gaat om grote bedragen. Zo is er in 2017 €721.000,- toegekend aan projecten ten gunste van het toeristisch product op Texel.

Ten slotte is hij na zijn dienstverband als Hoofd Civiele techniek / Infra bij de gemeente Texel nog een aantal jaren beschikbaar geweest voor noodzakelijk interim-management en projectbeheer.

Diverse sprekers uitten veel complimenten aan het adres van Jan Frederici: Eigenschappen die werden benoemd waren: integer, professioneel, onvermoeibaar, zorgvuldig, warm, innemend, bekwaam, diplomatiek en bescheiden. 


De gedecoreerden met hun echtgenotes Ans en Marja en in het midden burgemeester Uitdehaag. 

Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 2 minuten geleden
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 12 minuten geleden
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 1 uur geleden 34
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 2 uur geleden 14
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 19
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 2 uur geleden 7
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 3 uur geleden 31