Logo texelsecourant.nl
Het laatste restant van de gesloopte Schulpengat in België.
Het laatste restant van de gesloopte Schulpengat in België. (Foto: TESO)

Laatste hand aan sloop Schulpengat gelegd

In het Belgische Gent is deze week de laatste hand gelegd aan de sloop van de Schulpengat.

Medewerkers van recyclingsbedrijf Galloo haalden de laatste restanten van de voormalige veerboot uit elkaar, waardoor alleen het stuurhuis van de Schulpengat als 'Texels nautische erfgoed' bewaard is gebleven.

De Schulpengat werd op 2 november door de bemanning van TESO in Gent afgemeerd na een laatste reis over de Noordzee van Texel naar Gent.


Op 6 december 2018 werd het stuurhuis van het schip verwijderd. In de loop van januari verwijderde Galloo de bovenste dekken van de Schulpengat en in februari werden onder meer de motoren uit de machinekamers gehaald. Deze krijgen volgens TESO een nieuwe bestemming als reserve-onderdelen.

Op 20 maart werd de scheepsromp uit het water op de helling getrokken voor de resterende werkzaamheden en deze week werd de sloop voltooid. Circa 99 procent van het materiaal wordt gerecycled.


Volgens TESO wordt momenteel bekeken waar het 36 ton wegende stuurhuis een eventuele nieuwe bestemming kan krijgen. Beoogde locatie was aanvankelijk Kaap Skil, maar de directie van Stichting Texels Museum heeft afgezien van het in huis halen van het stuurhuis.

Naar aanleiding van de berichtgeving daarover in de media hebben volgens TESO de afgelopen dagen diverse geïnteresseerden zich bij de veerdienst gemeld met belangstelling voor het stuurhuis.

De Schulpengat, gebouwd in Heusden, was van 1991 tot 2016 in de vaart als veerboot tussen Texel en Den Helder.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!