Logo texelsecourant.nl
Foto:

Aantal nieuwe 65-plussers stijgt

Het aantal 65-plussers dat zich op Texel vestigt, is in de afgelopen jaren bijna verdubbeld. Dat stelt de werkgroep Jonge Bestuurders Texel (JBT).

De werkgroep berekende aan de hand van de zogeheten BGSM-cijfers van ABF Research (ondersteunt besluitvorming op het gebied van demografie en wonen) het exacte aantal over de laatste vijftien jaar. Zo kwam JBT erachter dat het aantal 65-plussers dat zich op Texel vestigt veel sneller stijgt dan andere leeftijdscategorieën of dan in de rest van de Noordkop of de provincie. "In 2014 ging dit aantal nog om twintig mensen en stonden er op Texel vierhonderd woningen te koop. Drie jaar later ging het al om 62 mensen van boven de 65 jaar, terwijl er toen nog maar 130 woningen te koop stonden op Texel. Er is een verband tussen deze twee zaken, maar wat oorzaak is en wat gevolg weten wij ook nog niet, maar het roept wel veel nieuwe vragen bij ons op. Want wat we wel weten is dat de huizenprijzen in die periode ook zo'n vijftien procent stegen en dat senioren gemiddeld meer te besteden hebben dan jonge starters. Het aantal twintigers dat zich op Texel in die periode vestigde is bovendien met twintig procent gedaald. Dat zijn ontwikkelingen waar wij als werkgroep, die is opgericht om het vestigingsklimaat voor jonge starters te verbeteren, ons grote zorgen over maken", stelt JBT-voorzitter Pepijn Lijklema.


De JBT zocht de cijfers uit na de commissievergadering van vorige week. JBT presenteerde daarbij acht verschillende oorzaken van de huidige woningschaarste en gaf voor iedere oorzaak ook een mogelijke oplossing. Eén van die problemen was dat naarmate de huizenprijzen duurder worden, huizen alleen nog maar te betalen zijn door vermogende huishoudens. Na het inspreken, kregen de Jonge Bestuurders vanuit de politiek vragen of ze ook cijfers paraat hadden. Daarop zocht Lijklema dit uit.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!