De hoofdtent op de Groeneplaats in aanbouw.
De hoofdtent op de Groeneplaats in aanbouw. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Europees verkiezingsfestival op Texel

Algemeen

Een hoofdtent, circa twintig paviljoens en een aantal foodtrucks om wat te eten en te drinken. Dat is komende donderdag, vrijdag en zaterdag op de Groeneplaats en in het park in Den Burg te verwachten tijdens het Europees verkiezingsfestival Democracy Alive.

De hoofdtent staat op de Groeneplaats zelf, de rest wordt grotendeels in het park en op de hoek van de Groeneplaats/Parkstraat opgebouwd. De Groeneplaats en de Parkstraat zijn donderdag, vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 22:00 uur afgesloten voor het verkeer in verband met het festival.

Het programma belooft een keur aan activiteiten die in het teken van de Europese verkiezingen staan. Er zijn bijeenkomsten in de hoofdtent, maar ook in de kleinere tenten (paviljoens). Die gaan in de loop van de ochtend open en kunnen daarna de rest van de dag worden bezocht.

Een bloemlezing van de activiteiten: het festival wordt donderdag officieel om 14:00 uur geopend in de hoofdtent. Om 18:00 uur staat die dag in de hoofdtent een bijeenkomst gepland met Michel Barnier (hoofdonderhandelaar van de Europese Unie bij de Brexit) en om 19:00 uur een bijeenkomst met eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging).

Vrijdag staat om 18:00 uur een lijsttrekkersdebat gepland in de hoofdtent.   Zaterdagochtend is er om 10:00 uur een Brexit-briefing-ontbijt in de grote tent en om 15:00 uur staat daar opnieuw een verkiezingsdebat gepland. In de paviljoens zijn intussen ook allerlei activiteiten.

Vrijdagavond en zaterdagavond is er van 20:00 tot 21:00 uur een gemeentelijke talkshow in het Glazen Paleis om terug te blikken op de dag.

Op vrijdagavond zijn Pim Visser (visserij) en Arnold Langeveld (landbouw) te gast in de talkshow om te praten over de Brexit, Rodny Stolk en Martin van der Vlist praten over jongeren en democratie en Job Schepers, Anja Roubos en Dennis van der Kooi praten over persvrijheid en fake news.

Zaterdagavond zijn Pim Visser en Dirk de Lugt te gast in de talkshow om te praten over pulsvisserij en agrarische zaken. Mads Hvid van de organiserende European Movement International blikt beide avonden terug op het verkiezingsfestival. Beide talkshows worden live uitgezonden door Radio Texel.

Zaterdagavond wordt na afloop van de talkshow een kunstwerk van Ruud Dasselaar geveild dat hij ter gelegenheid van het festival maakt. De opbrengst is voor de strandrolstoelen van Stichting Integratie Gehandicapten Texel.

Bij de stand van de gemeente in het park kan donderdag, vrijdag en zaterdag een zeepkist worden beklommen om meningen te uiten, de vissers zijn er om de pulsvisserij onder de aandacht te brengen en Young 4 Ever is er met een interactief spel waaraan jongeren met de mobiele telefoon mee kunnen doen. Kaap Skil is aanwezig met scherven uit wrakken waar bezoekers mee kunnen puzzelen.

De Historische Vereniging heeft in de vitrines van Tusse de Banke (naast de voordeur) een mini-expositie samengesteld die geheel in het teken van Europa staat. Vrijdagmiddag is er in de raadzaal van het gemeentehuis nog een mini-debat voor jongeren over Europa.


Welke gasten uit Europa er allemaal komen, zal telkens op de dag zelf moeten blijken. De organisatie heeft een hoop uitnodigingen de deur uitgedaan, maar dat betekent niet dat iedereen er is. Zo prijkte op het programma de naam van prinses Laurentien, maar zij is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst niet aanwezig op Texel. Bedoeling is wel dat de nodige Europese politici uit Brussel hun opwachting maken op het verkiezingsfestival in Den Burg.

Het festival is opgezet om politici en kiezers met elkaar in contact te brengen. De organisatie was daarvoor bewust op zoek naar een eiland. Naar verwachting komen er drieduizend bezoekers (voornamelijk jongeren) naar Texel voor het verkiezingsfestival.
 

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 5 minuten geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 32 minuten geleden
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45