Hoogtepunt in de eerste etappe is de beklimming en afdaling van het slag van 'Paadje 14'.
Hoogtepunt in de eerste etappe is de beklimming en afdaling van het slag van 'Paadje 14'. Foto: Martien Baars

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Belgen favoriet op de 120 en 60 van Texel

Sport

De 15e editie van ultraloop De Zestig van Texel kent zondag 7 april een groot deelnemersveld.

Op de 120 km gaan 33 mannen en 5 vrouwen starten. Favoriet bij de mannen is de winnaar van 2017, de Belg Werner Roels, en hopelijk maken zijn landgenoot Geert Ceuppens, de Nederlander Bram van Rijswijk en de Litouwer Tomas Prysmantas het spannend. Bij de vrouwen gaat het tussen Leonie Ton, die eerder dit jaar het Nederlands record op de 100 km in handen had, en Irene Kinnegim, de nieuwe recordhoudster (7.35).

Op de 60 km zullen er zo'n 500 lopers aan de start bij de veerhaven staan, waarvan 40% voor het eerst een ultramarathon gaat doen. Ze mogen er maximaal 7,5 uur over doen, een half uur meer dan bij de voorgaande edities. De winnaar wordt binnen de 4 uur aan de finish in Den Burg verwacht, maar de eindtijd is vaak sterk afhankelijk van weer en strand. Favoriet is de Belg Wouter Decock,  die voor het eerst naar Texel komt. Zijn coach Jan Vandendriessche (winnaar van de 60 km in 1999) zal hem de beste plaatsen om te demarreren hebben verklapt. In de kopgroep zijn ook de Nederlanders Pascal van Norden en Huub van Noorden te verwachten. Recordhouder Gerrit van Rotterdam (3.57.17 in 1995) komt zelf weer kijken of zijn tijd overeind blijft. Bij de vrouwen op de 60 km springt Hinke Schokker er uit, die mikt op een eindtijd rond de 5 uur.

Op de 4 x 15 km estafette starten 140 teams. De prestatieteams starten een half uur na de ultralopers, de wedstrijdteams een uur later. Favorieten zijn het Noordkop Running Team (met Raymond Koen en Jaap Witte) en het vrouwenteam van Loopgroep Sneek.

Wandelronde om Texel

De tweejaarlijkse ultraloop van Atletiekvereniging Texel wordt voor het eerst voorafgegaan door de Wandelronde Texel 60 km. Die houdt de wandelsportvereniging Het Gouden Boltje op zaterdag over het parcours van de hardloopwedstrijd. Er hebben zich bijna 150 wandelaars ingeschreven die er maximaal 13,5 uur over mogen doen. Als de samenwerking goed bevalt, organiseren de twee verenigingen in april 2021 opnieuw het combi-evenement.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 8 minuten geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 3 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 4 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 5 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 6 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 6 uur geleden 10
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 6 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 6 uur geleden 5