Beeld van het verzwaren van de zinkstukken met steen.
Beeld van het verzwaren van de zinkstukken met steen. Foto: Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Zinkstukken ter bescherming havendam Oudeschild

Algemeen

Het stormseizoen is weer achter de rug, aan de oostkant van Texel wordt weer op meerdere plekken gewerkt aan de dijkversterking. Zoals bij Waddenhaven Texel. 

De havendam van de haven van Oudeschild wordt momenteel flink versterkt en uitgebreid richting zee omdat hij moet voorkomen dat er te hoge golven tegen de havenomringdijk lopen. Zonder speciale maatregelen zou de zeebodem, de teen én de hele dam wegspoelen. Een 'klassiek zinkstuk' gaat dat voorkomen.

Al voor het bouwen van de Afsluitdijk en het beschermen van de onderzeese oevers van geulen zoals de Texelstroom voor 't Horntje, werden al zinkstukken gebruikt. Zinkstukken worden nog steeds gemaakt van een rooster van wiepen van wilgenhout. Vroeger was de 'zool' van riet en rijshout, tegenwoordig van een kunststofdoek. Ze gaan zeker 50 jaar mee.
Het plaatsen van een zinkstuk voor de havendam is geen sinecure: getijdestroming, wind en golven proberen het zinkstuk uit positie te brengen en het kan zelfs helemaal verloren gaan. Tijdens de harde wind begin deze week is het werk dan ook even stil gelegd. Donderdag werd  het 11e zinkstuk afgezonken van in totaal 25 stuks van afmetingen 50 bij 10 meter. Het afzinken is te zien op de foto: dat gebeurt door het zinkstuk af te strooien met een laag van zo'n 15 cm breuksteen van 10 tot 60 kg. Daarna wordt een robuuste laag van zo'n 80 cm breuksteen 60 tot 300 kg aangebracht. Hierover komt vervolgens nog een laag breuksteen 300 tot 1000 kg welke bestand is tegen de golfslag.

Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 14 minuten geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 27 minuten geleden 4
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 36 minuten geleden 1
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 40 minuten geleden 3
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 16
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 2 uur geleden 56
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 18 uur geleden 2