Archieffoto: oefening oliebestrijding op zee.
Archieffoto: oefening oliebestrijding op zee. Foto: Sem van der Wal

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Zorgen Waddenvereniging over olievlek

Algemeen

De Waddenvereniging maakt zich grote zorgen over de olievlek die woensdag ten westen van Texel op de Noordzee is aangetroffen.

De vereniging heeft de zorg dat de olie zich naar moeilijk bereikbare gebieden in de Waddenzee verspreidt en in de bodem terecht kan komen als de Waddenzee droog valt.

"Dan is het erg lastig om op te ruimen. Het blijft dan een probleem dat jaren later alsnog weer boven kan komen. Een supersnelle inzet van menskracht en materieel is een vereiste om dit te voorkomen."

Volgens de vereniging zou Rijkswaterstaat op het moment meer vaartuigen moeten inzetten om de olie op de Noordzee op te ruimen. "Met oefeningen worden soms vier schepen ingezet door Rijkswaterstaat. Nu er echt problemen zijn, is er maar één schip die olie opruimt. De autoriteiten moeten nú alles op alles zetten om te voorkomen dat de olie zich nog verder verspreidt."

"Juist nu in het voorjaar zit de Waddenzee vol eitjes, larven en ander kwetsbaar jong leven. Elke druppel olie is teveel. Een druppel zo groot als een munt van 20 cent kan een vogel doden. Olie maakt het waterdichte verenkleed van de vogel lek. Als ze de olie van hun veren proberen af te halen, krijgen ze de giftige olie binnen."

Bij Ecomare zijn tot nu toe twee zeekoeten met olie binnengebracht, waarvan er één is overleden. Ook bij de vogelopvang in Den Helder werd één 'olievogel' binnengebracht. Volgens de Waddenvereniging staan vrijwilligers klaar om te assisteren als dat nodig is.

Rijkswaterstaat liet eerder vandaag weten dat de olie verspreid over twee slierten van circa zeven kilometer lengte op circa 11 kilometer van de Texelse kust ligt. Een schip ruimt op, een ander vaart door een deel van de olie dat te dun is om met een veegarm opgeruimd te worden. Die olie wordt verspreid om te laten verdampen en afbreken op natuurlijke wijze.

Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 14 uur geleden
Porren in het vuur tijdens de meierblis.
Texel laat meierblis branden Algemeen 18 uur geleden 2
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen 30 apr, 22:32
De meierblis in Den Burg.
Meierblissen op Texel ontstoken Algemeen 30 apr, 20:00 1
Gezelligheid in Den Burg in 2023. Dit jaar ruimt de gemeente alle banken en hutten van tevoren op.
Redactie zoekt mooiste meierblisfoto's 2024 Oproep 30 apr, 10:30
Afbeelding
Voorjaarsmarkt in centrum Den Burg Algemeen 30 apr, 08:00 7
Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 29 apr, 13:45 14
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 29 apr, 10:00 2