Logo texelsecourant.nl
Mevrouw Dragt onthult de naam van het nieuwe boothuis.
Mevrouw Dragt onthult de naam van het nieuwe boothuis. (Foto: Jeroen van Hattum)

Nieuw boothuis KNRM geopend

Mevrouw Els Dragt heeft zaterdagochtend het nieuwe boothuis van de KNRM in De Cocksdorp officieel geopend.

Ze deed dat door het naambord van haar man Dirk Dragt te onthullen. Hij was van 1974 van 2015 bestuurslid van het van het Dorus Rijkers Fonds en het nieuwe boothuis is naar hem vernoemd. Hij haalde in de loop der jaren miljoenen euro's op voor het reddingwezen.

Dirk Dragt zelf is eind januari overleden, maar hij wist dat het nieuwe boothuis in De Cocksdorp naar hem zou worden vernoemd. Zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen waren bij de officiële opening aanwezig en er werd in toespraken regelmatig naar hem verwezen.


Het nieuwe boothuis staat op dezelfde plek aan de Volharding als het oude boothuis, maar is van binnen ruimer van opzet. Ook het nieuwe bemanningsverblijf is er een stuk op vooruit gegaan. Het oude boothuis uit 1961 was 'op', waardoor er nieuwbouw kwam.

Burgemeester Michiel Uitdehaag, tevens voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM, loofde de inspanningen van diverse Texelse bedrijven en de vrijwilligers van de KNRM om het nieuwe boothuis gerealiseerd te krijgen. De bemanning nam zelf een deel van de inrichting ter hand.


Dirk Dragt kreeg ruim een half jaar geleden op het hoofdkantoor van de KNRM in IJmuiden te horen dat het nieuwe reddingboothuis in De Cocksdorp zijn naam zou krijgen. Dragt was in het dagelijks leven notaris in Rotterdam. In 2012 opende hij als toen nog voorzitter van het Dorus Rijkers Fonds het nieuwe boothuis van de KNRM in De Koog. Het Dorus Rijkers Fonds ontstond ooit om oud-redders financieel bij te staan. Tegenwoordig is het een vermogensfonds waarvan de opbrengst aan de KNRM of andere maritieme zaken wordt besteed.


Dirk Dragt met Klaas van der Duim, Florian Julius en Pim Lexmond van de KNRM op Texel. 


Het nieuwe boothuis vanuit de lucht. (Foto Ton Zegers)

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het besluit om de beslissing rond de toeristenbelasting te bevriezen, vergroot mijn vertrouwen in de politiek.Reageren!