Logo texelsecourant.nl
Foto: Job Schepers

Beroep ingetrokken in zaak misbruik lammeren

Een 42-jarige man uit Den Burg, die vorig jaar werd veroordeeld voor het misbruik van drie lammeren en een schaap in 2016 en 2017, heeft op het allerlaatste moment zijn hoger beroep tegen de straf ingetrokken. Dat bleek maandagochtend bij het gerechtshof in Amsterdam, dat de zaak na een aanloop van ruim een jaar inhoudelijk zou behandelen.

Voor het gerechtshof maakte advocaat Nynke Oor duidelijk dat haar cliënt er op het laatste moment voor heeft gekozen de zaak niet door te zetten. Over de achterliggende redenen zei ze na afloop van de zaak geen mededelingen te kunnen doen. De man zelf was afwezig. Hij heeft zijn straf uitgezeten en is inmiddels terug op Texel.

Hij kreeg vorig jaar van de rechtbank in Alkmaar twintig maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk. Daaraan gekoppeld was de bepaling dat hij na zijn vrijlating drie jaar lang tussen zonsondergang en zonsopgang niet in de buurt van vee mag komen. Dat 'weilandverbod' is inmiddels in werking getreden.

De straf viel destijds lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat een langere celstraf en een 'veeverbod' van vijf jaar eiste. De aanklaagster zag maandag desondanks geen aanleiding het hoger beroep zelf wel door te zetten. "Het OM heeft geen belang bij verdere behandeling", zei ze. Ook het hof zelf zag geen noodzaak de zaak inhoudelijk aan de orde te stellen, "omdat uw cliënt zelf zijn bezwaren tegen het vonnis heeft laten vallen", aldus de voorzitter van de strafkamer. Daarmee werd een dikke punt achter de kwestie gezet en is de straf die de Texelaar vorig jaar kreeg onherroepelijk geworden.

De man uit Den Burg, destijds ook bestraft voor wapenbezit, heeft het misbruik altijd ontkend. Maar de rechtbank stelde vorig jaar dat bij DNA-onderzoek aangetroffen spermasporen naar hem waren te herleiden. De Texelaar liep in augustus 2017 tegen de lamp bij een alcohol- en drugscontrole. Hij had een injectiespuit met veterinair glijmiddel en spanbanden bij zich, had gras en poep onder zijn schoenen en rook volgens de agenten die hem controleerden "sterk naar schaap". Op Texel liep toen al een onderzoek naar het misbruik van dieren. In 2016 was daarbij gestart met het verzamelen van DNA-materiaal.

Gezien de attributen die bij de Texelaar zijn gevonden, zei de rechtbank dat hij "zeer georganiseerd" te werk moet zijn gegaan. "Hij heeft de dieren kennelijk gezien als voorwerpen, waarop hij zijn lusten kon botvieren zonder rekening te hoeven houden met hun welzijn." Met zijn ,,halsstarrige ontkenning" nam hij bovendien geen verantwoordelijkheid, zei de rechtbank. Volgens een psycholoog was de man volledig toerekeningsvatbaar.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het besluit om de beslissing rond de toeristenbelasting te bevriezen, vergroot mijn vertrouwen in de politiek.Reageren!