Logo texelsecourant.nl
Foto van de MSC Zoë waarop te zien is dat er een serie containers overboord zijn gegaan.
Foto van de MSC Zoë waarop te zien is dat er een serie containers overboord zijn gegaan. (Foto: Kustwacht)

Berging containers MSC Zoe begonnen

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de containers die de MSC Zoe in de nacht van 1 op 2 januari boven de Waddeneilanden op zee verloor.

Het bergingsschip Geosund is bezig in de vaarroute boven Terschelling, de Atlantic Tonjer is begonnen in de Eemsgeul. Zij worden begeleid door diverse schepen.

Volgens Rijkswaterstaat worden kapotte containers met een grijper uit zee gehaald. "Gesloten containers worden gemarkeerd en later uit zee gehaald. Vissersschepen liggen stand-by om eventuele losse lading gelijk uit zee te vissen."


De bijna vierhonderd meter lange Zoe verloor in totaal 291 containers waarvan er inmiddels 238 zijn gelokaliseerd, achttien zijn aangespoeld en zeven zijn geborgen. Van 28 containers is nog niet bekend waar ze zijn gebleven (afbeelding Rijkswaterstaat).

Een groot deel van de gelokaliseerde containers ligt volgens Rijkswaterstaat op twee locaties in en langs de vaarroute boven de Waddeneilanden.

Rijkswaterstaat, de Kustwacht en Defensie zijn met sonarschepen nog aan het zoeken naar de containers die vermist worden.

De Kustwacht kijkt ook vanuit de lucht naar drijvend materiaal. De werkzaamheden zijn afhankelijk van het weer.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!