Logo texelsecourant.nl
Aangespoelde jassen van de MSC Zoë op het strand bij Paal 8.
Aangespoelde jassen van de MSC Zoë op het strand bij Paal 8. (Foto Fitis / Sytske Dijksen)

Jassen MSC Zoë spoelen aan op Texel

Langs het strand bij Paal 8 zijn zaterdagochtend tientallen jassen gevonden uit de containers die de MSC Zoë begin dit jaar verloor.

De jassen waren volgens Sytske Dijksen, die ze aantrof, allemaal beschadigd als gevolg van het verblijf in het water.

Volgens Dijksen lagen er ook veel flodders plastic, etiketten van fleecedekentjes in de containers en ander materiaal op het strand. De jassen zijn inmiddels opgeruimd door vrijwilligers.


Vorige week spoelden er op Vlieland een hoop jassen van de Zoë aan die nog in goede staat waren. Daar ontstond vervolgens spontaan een actie om de jassen te wassen en te verzamelen voor kinderen in arme gezinnen. Dat leverde circa vierhonderd gewassen jassen op. Op Texel waren tot nu toe een paar jassen aangespoeld.

Rijkswaterstaat heeft inmiddels twee grote bergingsschepen in stelling gebracht (de Atlantic Tonjer en de Geosund) om de containers van de Zoë die op de zeebodem liggen te bergen. De Friendship, een ander schip van Rijkswaterstaat voor de berging van de containers, is al in het waddengebied aanwezig. 

Defensie gaat vanaf maandag bijstand verlenen aan de  Arca en Zirfaea van Rijkswaterstaat (uitgerust met sonarapparatuur) om de nog niet gelokaliseerde containers op te sporen. De werkzaamheden zijn afhankelijk van het weer op zee.

Volgens het meest recente overzicht van Rijkswaterstaat zijn inmiddels 238 van de 291 overboord geslagen containers gelokaliseerd. Achttien zijn er aangespoeld, zeven zijn er al geborgen en 28 containers zijn nog zoek.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!